Kantonalna SDA o slučaju Travnik: Građani biraju ko će ih voditi, to nikada nije bio drugoplasirani


 
 
Dok Hrvatska demokratska zajednica traži da drugoplasirani kandidat bude izabran za načelnika, nakon smrti SDA kandidata Mirsada Pece, SDA i dalje zahtijeva demokratičnost i ponavljanje izbora.

Ovo je u razgovoru za Klix.ba kazao i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona Asim Mekić dodavši da je razočaran i ponašanjem predsjednika FBiH Marinka Čavare kao čovjeka demokratskog subjekta (op. a. HDZ BiH).

 

Asim Mekić (Foto: Klix.ba)Asim Mekić (Foto: Klix.ba)

 

“Još uvijek ne znamo šta će Centralna izborna komisija odlučiti i mi zaista čekamo odluku institucija koje trebaju poštivati volju građana. Nije uredu ni što predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izađe i kaže da drugoplasirani uzima mandat, on je protumačio Izborni zakon prije svih. Pretjerali su i s izjavama da smo lobirali na izbornim mjestima da se glasa za Pecu i nakon informacije da je preminuo. Neka CIK i međunarodne organizacije donesu odluku i mi ćemo je poštovati”, kazao je Mekić.

Ponovio je i da bi svaka druga odluka, osim ponavljanja izbora, kao što je izbor drugoplasiranog kandidata, značilo stavljanje mete svakom prvoplasiranom na održanim izborima.

“Postoji određeni rok do kada CIK u saradnji s međunarodnim institucijama treba donijeti određeno rješenje. Mi imamo planove, demokratske, kako da idemo ovisno o donesenom rješenju. Suština je da građani biraju ko će ih voditi, pobijedio za glas ili ne, a nikada ih nije vodio drugoplasirani”, dodaje Mekić.

Na kraju razgovora je kazao kako je HDZ BiH reagovao kada se SDA oglasila povodom izbora u Travniku dodavši da vrše pritisak na nadležne, dok izjašnjavanje Čavare nisu smatrali pritiskom.

Podsjetimo, preminuli Mirsad Peco izbore u Travniku za načelnika općine dobio je s 10.264 glasa, dok je drugoplasirani bio Goran Pejaković (HDZ BiH) sa 6.608 glasova.