CIK će donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik


U jučerašnjem razgovoru za Oslobođenje, dr. Suad Arnautović, dugogodišnji član Centralne izborne komisije razotkriva slučaj Travnik u kome je na sam izborni dan kandidat SDA za načelnika Mirsad Peco umro od zaraze koronom:

Novinar Vildana Selimbegović: U Travniku je SDA-ov kandidat za načelnika Mirsad Peco umro od korone u samo izborno jutro i opet dobio najviše glasova. Nažalost, u međuvremenu je umro i SBB-ov kandidat Elvedin Kanafija, iz HDZ-a BiH su u jednom trenutku očekivali da će njihov kandidat kao drugoplasirani dobiti mandat, a CIK je najavio da će tražiti stav Venecijanske komisije. S obzirom na to da su direktni izbori i da je do sada bila praksa da se u slučaju smrti načelnika izbori ponavljaju, možete li nam objasniti slučaj Travnik i njegov rasplet?

– Zbog nedorečenosti izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, mi smo u vezi s tim pitanjem željeli čuti iskustva naših prijatelja koji komparativno analiziraju izborne sisteme širom svijeta. Dobili smo mišljenja i preporuke OSCE/ODIHR-a iz Varšave i IFES-a iz Washingtona. To će nam biti dovoljno da, uz naše tumačenje izbornog zakonodavstva, donesemo odgovarajuću odluku, koja će vjerovatno biti podložna sudskom preispitivanju. Međutim, želio bih naglasiti da su me iznenadili neki laički, nestručni i dosta ispolitizirani komentari koje smo mogli čuti povodom ovoga nemilog događaja.

U svojoj politikantskoj ostrašćenosti, s ciljem opravdanja svoga političkog zahtjeva da se gubitnik proglasi pobjednikom, neki zvaničnici i komentatori su pokušali spojiti dva antonima, dva suprotna, nespojiva sistema: većinski i proporcionalni, što nije ništa drugo do oksimoron. Kao voda i ulje.

Mi smo prema proporcionalnom izbornom sistemu dužni, shodno utvrđenim pozitivnim zakonskim rješenjima, dodijeliti mandat sljedećem kandidatu na zatvorenoj, neblokiranoj listi. I to radimo od stupanja stalnog Izbornog zakona BiH na snagu. Taj sistem važi za stranačke liste za općinska i gradska vijeća i za zakonodavna tijela na višim nivoima vlasti. Ali u izboru općinskog načelnika na snazi je sistem relativne većine, “prvi dobija mjesto” (First-Past-the-Post voting). I po tom sistemu pobjednik je kandidat s najviše osvojenih glasova.

CIKBiH će provesti proceduru utvrđivanja i potvrđivanja rezultata izbora te nakon pravosnažnosti sudskih odluka pristupiti proceduri dodjele mandata izabranom kandidatu. Pošto se mandat fizički, usljed više sile, neće moći dodijeliti pobjedniku, CIKBiH će to konstatirati i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik. Mandat tako izabranog načelnika Općine Travnik će trajati do isteka mandata načelnika i gradonačelnika izabranih na redovnim izborima 15. 11. i 20. 12. ove godine. – rekao je dr. Arnautović.