MIRSAD HADŽIKADIĆ PRESJEKAO: "Dosta je bilo šutnje, od Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tražimo..."


Bosna i Hercegovina nije "država svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda" i nije nastala sastavljanjem svojih administrativnih jedinica niti naroda, pa se ne može ni razilaziti sa samom sobom, naveo je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

“Platforma za progres poziva strane potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, to jest nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Hrvatske, te nadležne institucije Evropske unije, Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke, Ruske Federacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjenih Američkih Država, koje su taj međunarodni ugovor potpisale u kapacitetu svjedoka, da se hitno očituju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, administrativne jedinice Bosne i Hercegovine, u kojima se, između ostalog navodi da se „nadležnost Visokog predstavnika odnosi isključivo na tumačenje Aneksa X“ i pominje se mogućnost „mirnog razlaza“ u Bosni i Hercegovini ukoliko se ne ispune ostali ultimativni zahtjevi tog tijela, koji nemaju pravno uporište u važećem međunarodnom sporazumu o miru u Bosni i Hercegovini niti u međunarodnom pravu uopšte”, poručio je on.

U navedenim zaključcima NSRS “očigledno radi o bezazlenom ili zlonamjernom, svejedno, nepoznavanju ili netačnom prevođenju i tumačenju teksta Aneksa X Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, što bi moglo prouzrokovatri dodatno zbunjivanje i dezinformisanje bh. javnosti”.

“Od Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Aneksom X, tražimo službene prijevode na bosanski, srpski i hrvatski jezik, uz precizno tumačenje tog, kao i Aneksa IV – Ustava BiH u kojem Bosna i Hercegovina nije niti je ikada trebalo da bude ustrojena kao „država svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda“. Uporno ponavljanje takvog netačnog opisa postojećeg ustrojstva Bosne i Hercegovine taj opis neće i ne može učiniti istinitim. Dalje, molimo sve prozvane strane potpisnice, svjedoke, te Ured visokog predstavnika u BiH da pojasne razliku u značenju engleskih pojmova ‘constituent’ i ‘constitutive’ kao i značenje sljedećeg dijela Preambule važećeg Ustava BiH: ‘Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:…’. Krajnje je vrijeme da bh. zakonodavstvne institucije, konačno, usklade pravne termine koje koriste u brojnim zakonskim i podzakonskim aktima, kao i u svakodnevnoj praksi, sa originalnim tekstom važećeg Ustava BiH”, navodi on.

Kako je kazao, građani Bosne i Hercegovine umorni su od efekata pogrešnog prevođenja i nakaradnog tumačenja međunarodnih sporazuma koji se odnose na ovu zemlju.

“Platforma za progres traži od svih međunarodnih aktera koji su učestvovali u kreiranju Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da učestvuju u širokoj javnoj raspravi o novim, nediskriminirajućim ustavnim rješenjima u Bosni i Hercegovini, za kojim vape svi dobronamjerni državljani Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori. Dosta je bilo šutnje!”, poruka je Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres. Slobodna Bosna