Dr. Ahmed Kico: "Non-paper" i hibridno djelovanje protiv države BiH


Piše: dr. Ahmed Kico, za Bosnian News Service

Sigurnosni stručnjaci ističu da je hibridni rat danas sukob koji se prvenstveno događa u komunikcijsko-informativnoj domeni, što implicira preuzimanje kontrole nad protivnikovim procesima razmišljanja i donošenja odluka. Hibridno ratovanje definira se i kao proces korištenja kinetičkih i nekinetičkih ubojitih sredstava, odnosno njihovo združeno djelovanje. Kada preuzmete nadzor nad protivnikovom strategijom, onda preuzimate nadzor nad procesom donošenje njegovih odluka.

 Pogubnost hibridnog djelovanja protiv zemalja Zapadnog Balkana, a posebno protiv Bosne i Hecegovine, u aktualnom periodu ogleda se i kroz tzv. „Non paper“ diplomaciju, koju pokreću, podržavaju ili pak najavljuju predstavnici diplomatskih krugova iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Cipra.

„Non paper“ Hrvatske , a kasnije tobože i nepostojeći „Non paper“ slovenačkog premijera Janeza Janše, za cij, ali i za posljedicu, prema procjenama pojedinih analitičara iz BiH (Faruk Kajtaz i dr.) može prouzrokovati „komadanje BiH, a moguće i Crne Gore ili barem instaliranje nekakve tamošnje crnogorske RS. Tu je i nekakva Velika Albanija, koja bi trebala zadovoljiti albanske, ali i bugarske težnje, jer bi to otvorilo pitanje statusa Sjevrene Makednije.... Bruxelles i Washington se žele staviti pred “svršeni čin”, dok Moskva sa neskrivenim simpatijama gleda na ovo krojenja karata na jugoistoku Evrope...“. .

Mada pojedini mediji u BiH i regionu spekuliraju da je „Non paper“ Janeza Janše nastao na relaciji Beograd- Ljubljana- Budimpešta- Bruxelles, određen broj analitičara u BiH i drugim evropskim zemljama naglašava da su i hrvatski i „Non paper“ Janeza Janše formalno nastali po mjeri Moskve. Jer, sadrzaji, narativi su stari, dobro poznati, ali je tajming, kanali distribucije i format moskovski. Drugim riječima Rusija pošto poto želi uvući Evropu u balkansku politiku u onom ključu u kojem Moskva čita region. I želi da otvori drugi istočnoevropski front ka Zapadu. Ovo istovremeno dolazi sa vojnim pripremama na granici sa Ukrajinom.

Također, procjenjuje se da su na fonu hibridnih operacija protiv BiH i tobože mirotvorne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojima on „ne bi gurao Srbe da ratuju niti za RS“, već da je on „za mirno razdruživanja Bosne i Hercegovine“.  

Zapravo radi se o tome da je ovo ezopovska retorika, s tim da se građanima u BiH, a posebno u entitetu RS   najavljuje „da će ratovati za njegove (Dodikove) i  interese Velike Srbije, odnosno Rusije, a pod legendom zastite RS“. Predsjednik HDZ BiH Čovic i zvaničnici R Hrvatske „mudro“ šute i čekaju mig iz Mađarske, Rusije, pa i Njemačke. Dakle, ključne zemlje pored Hrvatske, Srbije, i Slovenije koje podstiču, kreiraju i realiziraju hibridne operacije, pa i kroz tzv. „Non paper“ diplomaciju su Mađarska i Rusija. Krajnji cilj je srusiti BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju kako bi se potpuno eliminisao americki uticaj i prisustvo na prostorima Zapadnog Balkana. Naravno motivi su desnicarski i islamofobni..

Određen broj analitičara iz BiH, zemalja regiona i pojedinih evropskih zemalja ističu da Mađarska i Rusija sa Balkanom ucjenjuju Washington. Upućeni u raspoloženje Berlina nemaju sumnje da su Rusija i konzervativci iz Njemačke u mnogim elementima ujedinjeni protiv prisustva i interesa SAD i Velike Britanije, na mnogim pitanjima real i geopolitike, izmedju ostalog i kada je riječ o Krimu, Ukrajini, Bosni, Balkanu, proširenju NATO-a i EU.

Također, neki u Berlinu ističu da će se pravo lice Njemačke vidjeti kada ode Merkelova. Zbog toga se sasvim opravdano postavlja zabrinjavajuće pitanje koje ujedno može biti i odgovor: „ Ako je u EU (čitaj Njemačkoj) sada ovako raspoloženje, sta će biti kada Merkelovu zamjeni jedan od lidera kakvi su Armin Laschet ili Marcus Soder?! Ovo pitanje posebno je važno, budući da su pojedini novinari i analitičari (Numanović) ustvrdili da je kancelarka Merkel, nakon što je Janša „Non paper“ proslijedio u njen Kabinet, oštro reagirala na aktivnosti Janše i njegove diplomatske mreže koje su vezani za njegov „Non paper“.

Ključne opasnosti iz dokumenata „Non paper“ diplomacije

Znakovito je da "Rješenja" – tako se zove odlomak u jednom „Non paperu" koji je slovenski premijer Janez Janša još prije nekoliko mjeseci predao nekolicini odabranih adresata u Europskoj uniji sliče na dokument Berlinskog kongresa iz godine 1878., kada su se Otto von Bismarck, lord Salisbury i knez Gorčakov nagnuli nad geografsku kartu Balkana - i u roku mjesec dana samostalno odlučili o sudbini nacija“, ističu komentatori iz "Deutsche Welle-a". 

Ideje, zahjevi i „rješenja“ i Janšinog „Non papera“, zapravo pokazuju ključnu prijetnju za BiH, odnosno za Bošnjake. Nije do kraja naznačeno, ali je uočljivo da je ključni problem „kako trankvilizirati 1, 5- 2 milona Bosnjaka, i zadovoljiti ih onim sto je dio sadašnjeg entiteta FBiH“?. Prema procjenama pojedinih analitičara Janša i Orban računaju da će „izuzev Bošnjaka, ostali pristati: Albanci na Veliku Albaniju, Srbi na prosirenu Srbiju, Hrvati na prosirenje sa zapadnom Hercegovinom“. Jer, mađarski, slovenački i u konačnici njemački konzervativci žele poklopiti granice EU prema istoku sa njihovom vizijom granica katoličanstva (plus-minus), a to je granica Austro – Ugarske monarhije i poljskolitvanske unije sa nešto nanosa kasnije istorije. Evropa dobija čist račun sa Rusijom. Rezultat je razgranicenje svijetova/tržista/resursa. Za njemačke industrijalce i konzervativce cijeli istok i jugoistok Evrope je prosireno njemačko tržište i geopoliticki feud.

Uočljivo je da se Bosna i Hercegovina, a posebno Bošnjaci u Janšinom „Non paperu“, tretiraju kao zamorci i da se radi o eksperimentu in vivo. Treba biti precizan i reći da ovo Janšino „rješenje“ iz „Non papera“ podsjeća na nacističke i zločinačke eksperimente koje je vršio Josef Mangele i njegovi saradnici iz perioda Hitlerovog nacističkog i zločinačkog režima.  

Imajući u ideje, zahtjeve i „rješenja“ i Janšinog „Non papera“, procjenjuje se da će mađarski, pa i njemački konzervativci i dalje držat Aleksandra Vučića i Srbiju uza se, da im posluži kao izvođač radova na Balkanu, baš kao i Rusiji što služi. U njihovim geopolitičkim planovima, uloga Srbije i srpskog pitanja je u promjeni granica koja će biti osnov, povod i racio za razgraničenje Ukrajine i Rusije. Mađarski i njemački konzervativci žele mirne, etnički, vjerski i istorijski čiste granice Mittel Europe i svojih slavenskih ekonomskih kolonija ka ruskom istoku.

Procjene i moguće aktivnosti u suprotstavljanju hibridnim operacijama Rusije i drugih koje su naznačene u dokumentima „Non paper“

Analiza ideja, prijedloga i „rješenja“ iz Janšinog „Non papera“, kao i naknadni komentari u regionalnim, evropskim i svjetskim medijima, pored ostalog ukazuje da je navodno nepostojeći dokument, zapravo jedan o testova da se vidi dokle su Rusija, Mađarska, Hrvatska, Srbija i druge zemlje koje vode hibridni rat protiv BiH došle u ovladavanju svijesti građana i naroda Bosne i Hercegovine. Dakle, u toku je provjera građana i naroda na prostoru Zapadnog Balkana, a posebno u BiH da li je i u kojoj mjeri „skuhana žaba“, odnosno da li su i u kojoj mjeri „spremni“ da se masovno uključe u i saglase sa jednim potpuno iracionalnim „rješenjima“.

Oštre i osuđujuće reakcije Janšinog „Non papera“, od strane određenih zvaničnika iz Bosne i Hecegovine ( članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda), predsjednici većeg broj stranaka iz entiteta FBiH, Predsjednik RH, pojedini zvaničnici iz EU i SAD, pokazuju da „žaba“ još uvijek nije skuhana u optimalnoj mjeri, te da su nužne dalje hibridne operacije protiv Bosne i Hercegovine.

Ovo i zbog toga što izjave Roberta Botterija, slovenačkog novinara i analitičara ukazuju da Janša „neće stati. ... Janša je sada dobio saveznika u Orbanu i Vučiću. On će šest mjeseci (počevši od jula 2021. kada počinje slovenačko predsjedavanje EU) raditi pomutnju u EU i na svaki način će htjeti prihvatiti i Srbiju unutar EU. I to ne bilo kakvu Srbiju, već antidemokratsku, Vučićevu Srbiju. Onda su tu Poljaci, Mađari, Vučić, Česi i Slovaci, su isto blizu“.

Kako bi se suprotstavili hibridnim operacijama, a posebno protuustavnim akivnostima režima iz entiteta RS i drugih koje su u suštini seperatističke i protivne Dejtonskom sporazumu, neophodno je da sve institucije i agencije, odnosno probosanski politicki vrh ima odučan narativ da se na prostoru BiH ne vodi sukob izmedju "Srba i Bosnjaka", odnosno izmedju dva entiteta, već da se radi o sukobu proNato i antiNato snaga.

U sklopu ukupnog informisanja mediji, pogotovo javni i agencijski, te medijski izvori (javne institucije, potparoli, PR službe i sl.) trebaju promjeniti ustaljene, kontraproduktvine, štetne ili neučinkovite i usvojiti nove termine, sintagme i jezičke konstrukcije čijom dosljednom i bezkompromisnom upotrebom će ovladati jezikom i vlastitim ideološkim narativom prilikom izvještavanja, informisanja ili opinion making pisanja.

Promjena i usvajanje novog jezika mora da ide u pravcu kreiranja povoljnog javnog i političkog diskursa afirmativnog za državu i društvo BiH a negativan za režim u entitetu RS i pansrpski nacionalizam. Na taj način otpočeo bi proces razbijanja etnickih podjela. Za proNato priču se mogu pridobiti mnogi građani i u entitetu RS kao i akademska javnost, privrednici i mnoge javne ličnosti koje se percipira kao Srbe.

U kontekstu navedenog, neophodno je da u narednom periodu institucije Bosne i Hercegovine u saradnji sa predstavnicima Međunarodne zajednice u i izvan BiH kontinuirano rade na 14 prioriteta za put BiH u EU; ratifikaciji državne granice sa Srbijom i Hrvatskom; državnoj imovini BiH U Hrvatskoj, Srbiji i ostalim zemljama, imovini od sukscesije SFRJ; državnoj imovini u BiH, upisana i neupisana; potraživanju od korištenja brana i vode od Hrvatske i Srbije; putnom povezivanju unutar BiH sa akcentom na Bosansku Krajinu. Na taj način bi se realizirale korisne aktivnosti za sve u BiH, a neutralizirali hibridni uticaji i tendencije koje se tiču novih granica BiH i navodno „mirnog razdruživanja BiH“.

Ukoliko se eskalacija krize, a posebno nakon ideja, prijedloga i „rješenja“ iz Janšinog „Non papera“ nastavi u Bosni i Hercegovini, pa i u Crnoj Gori koje predvode pojedini zvaničnici iz Srbije, BiH i Crne Gore, potrebno je da snage NATO-a i EUFOR-a svakako poduzmu niz sistematičnih akcija.

Povoljna okolnost za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju je njihovo članstvo u Savezu. Povoljna okolnost za Kosovo je pokroviteljtvo SAD. A jedina povoljna okolnost za BiH su misija EUFOR-a i „Program reformi“ koji je nedavno konsenzusom potpisan, poslan i prihvaćen u sjedištu NATO-a. Taj dokument omogućava, kroz reforme, niz organizacijskih promjena i jačanje Oružanih snaga BiH, SIPA-e, OSA–e BiH, Granične policije BiH, odnosno državnih sigurnosnih efektiva.

Naravno, to može biti malo duži proces, a državi trebaju hitne mjere. Prostor za to postoji u trenutnoj misiji EUFOR-a „Altea“ koja i danas, obzirom na mandat, ima mogućnost ojačavanja kontigenata u BiH po ukazanoj potrebi. U kontekstu navedenog, ohrabruje izjava od 20. 04. 2021. godine u kojoj se navodi sljedeće: „EUFOR je dio sveobuhvatne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu. EUFOR je također nadležan i za implementaciju vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji Aneks 4 (Ustav BiH) postavlja temelje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.

U ovom trenutku u EUFOR-ovoj Operaciji Althea ne povećava se broj vojnika.... Rezervne snage stacionirane izvan zemlje, odnosno u Evropi, mogu biti pozvane da u kratkom roku upute svoje snage kako bi pojačale EUFOR u slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju. Na ovaj način EUFOR može brzo intervenisati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ako za tim bude potrebe", naveli su iz EUFOR-a.

S ciljem efikasnog suprotstavljanja Rusiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i entitetu RS, odnosno nosiocima hibridnih operacija iz naznačenih država i entiteta, potrebno je da članovi Predsjedništva BiH i probosanski orijentiran članovi diplomatskih i konzularnih misija BiH u inostranstvu, u rješavanje krize uvuku što vise medjunarodnih i regionalnih saveznika u igru. I igrati vise na angloameričke snage USA, UK, Kanadu, Australiju i Novi Zeland a u drugom redu su tu Švedsksa, Norveška i Finska, a onda i pokušati preko Amerikanaca doci do Španije, Švicarske, Belgije...

Također, svi navedeni i drugi subjekti trebaju ozbiljnije lobirati i angažovati se oko uključivanja što većeg broja saveznika u bezbjednost i očuvanje mira u BiH i regionu, te obezbjediti memorandume o saradnji sa bezbjednosnim i vojnoindustrijskim sektorima najznačajnijih zapadnih zemalja. Treba najbrže moguće organizovati saveznički bezbjednosni forum u Sarajevu NATO-a- i drugih, kroz koji će se potpisati ovi memorandumi

Treba nametnuti plan restruktuiranja FBiH u bezbjednosnom pogledu kao i plan restruktuiranja centralne bezbjednosne strukture u cijeloj BiH kako bi jedinstveno djelovala na svim nivoima i na cijeloj teritoriji i u svim uslovima. Sa strateškog političkog i sigurnosnog aspekta aktualna i svaka druga državna nomenklatura u Bosni i Hercegovini svojim djelovanjem treba biti kompatibilna strateškim interesima SAD (konačno SAD i Velika Britanija su bili najsnažniji i najmoćniji subjekti Antifašističke koalicije iz Drugog svjetskog rata). Samo kroz savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, moguće je da Bosna i Hercegovine bude dio naprednog svijeta, napose   NATO-a i Evropske Unije kao sigurnih i obećavajućih integracija, koje će zaustaviti prodor bilo kojih oblika azijskih i drugih despotija.

Autor je univerzitetski profesor, autor više znanstvenih i publicističkih knjiga i radova iz oblasti sigurnosti, penzionisani uposlenih sigurnosnih agencija u BiH