! / Izetbegović: Kafa sa Čovićem - uvijek, ali razgovor nasamo - nikada


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o izmjenama izbornog zakona tokom skorog susreta s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu.

"Ja uvijek mogu popiti kafu s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati dalje jedan na jedan s Čovićem - nikada više", rekao je Izetbegović gostujući u programu BHRT.

 

Pojasnio je kako će čelnici 15 stranaka koje imaju zastupnike u državnom Parlamentu BiH u nedjelju 12. i ponedjeljak 13. juna biti u posjetu Bruxellesu, gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Europski dužnosnik je nedavno razgovarao u Sarajevu s Čovićem i Izetbegovićem o rješavanju izbornih problema o načinu provedbe izbornih rezultata te ubrzanju europskog puta zemlje. Čelnik SDA sada, međutim, odbacuje mogućnost takvog formata susreta.

Dodao je kako su u ranijim razgovorima o izbornoj reformi oko načina biranja članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda Federacije BiH bili nerealni zahtjevi HDZ-a BiH i njezina predsjednika Dragana Čovića. Poručio je da će Čović morati popustiti bošnjačkom političkom bloku.

"Uvijek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Ima promijeniti način kako se odnosi prema nama, prema probosanskom frontu i bošnjačkom. Ima spustiti zahtjev. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio", dodao je.