Konstituirajuća Skupština Srednjobosanskog kantona


Konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, kako je dogovoreno na sastanku rukovodstava kantonalnih odbora SDA i HDZ-a BiH, koji u novom sazivu od 30 imaju dvadeset zastupničkih ruku ili jednostavno kazano dvotrećinsku većinu potrebnu za imenovanje Vlade, održat će se 22. novembra, tj., narednog utorka u 10 sati.

Uz zastupnike ovih dviju političkih partija, u novom sazivu Skupštine SDP će imati četiri zastupnika, a po dva DF, HDZ 1990 i NiP. „Jasno je da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, a HDZ BiH u Klubu Hrvata.

To je potrebno za konstituiranje rukovodstva Skupštine. Naravno, imamo i iz reda srpskog naroda, ima SDP, tako da će se održati konstituirajuća sjednica idući utorak“, rekao je Radoje Vidović, predsjednik KO HDZ BiH. „Moramo biti iskreni – bez HDZ-a nema Vlade, bez SDA nema Vlade, jer klubovi naroda biraju predsjednike i zamjenike Skupštine. SDA i HDZ to imaju kapacitet sami. Isto tako, SDA ima kapacitet da se bez njih ne može jer imaju 11 ruku. Prema tome, ove dvije stranke upućene su jedna na drugu“, poručio je Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a.