Pokret za državu - de fakto više ne postoji


Delegat Stranke demokratske akcije (SDA) u Veću naroda Republike Srpske Adil Osmanović izjavio je da se zbog glasanja za rukovodstvo ovog Vijeća suštinski raspao blok probosanskih stranaka u RS „Pokret za državu“.

Osmanović je rekao da se u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS po prvi put desilo preglasavanje u izboru bošnjačke kvote, koja više neće imati ni mogućnost pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Delegat Alija Tabaković predložio je Osmanovića za predsjedavajućeg Vijeća naroda, ali je SDA preglasan glasovima delegata Saveza nezavsnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratske partija (SDP) i BH Zelenih.

„Igor Bošnjak iz SNSD predložio je Srebrenku Golić iz SNSD. Očekivali smo da u klubu Bošnjaka, gdje ’Pokret za državu’ ima pet od osam delegata, jedinstveno glasaju. Desilo se da su dva delegata BH Zeleni i SDP podržali Srebrenku Golić za predsedavajuću Vijeća naroda“, kazao je Osmanović novinarima u Banjaluci.

Nakon ovoga stvari su postale jasne, Dodik je potpuno ovladao mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čak i Bošnjaka u Republici Srpskoj i to znači da mu Vijeće naroda neće stajati na putu. Tu ima svoje igrače.