Formiranje nove izvršne vlasti u SBK-u još se ne nazire


I pored nikada boljeg izbornog rezultata SDA i HDZ-a BiH u Srednjobosanskom kantonu, formiranje nove izvršne vlasti još se ne nazire. Iako se tvrdilo da na imenovanje Vlade, čije se potvrđivanje očekivalo do kraja protekle godine, neće utjecati politička gimnastika oko formiranja vlasti na višim nivoima, sada je očigledno da to nije tako. SDA, bez koje se ovdje za sada ne može, formiranje vlasti u ovom kantonu vidi kao dio paketa sa Federacijom i HNK-om, dok iz SDP-a logičnim smatraju da vlast bude formirana po vertikali. Ni u HDZ-u BiH ne vide posebnog razloga za odugovlačenje, no nova Vlada je i dalje na čekanju.

Iako prvi put u ovom kantonu Stranka demokratske akcije sa jedanaest i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine sa devet zastupnika imaju dvotrećinsku većinu, što im osigurava komoditet da bez ičije podrške imenuju Vladu, njeno potvrđivanje opet ne ovisi samo i isključivo od njih.

„Naš, vjerujem, budući partner, jedini mogući, čeka ishod formiranja Vlade na višim razinama“, kaže Bojan Domić, predsjednik travničkog HDZ-a BiH.

„Naš, vjerujem, budući partner, jedini mogući, čeka ishod formiranja Vlade na višim razinama“, kaže Bojan Domić, predsjednik travničkog HDZ-a BiH.

„Smatramo da bi bilo dobro da se vlade formiraju po vertikali“, kaže Nijaz Helez, predsjednik SDP-a SBK-a.

„Mi čekamo da se formira Vlada na nivou FBiH jer mi smo se, da tako kažem, uvezali – federalni, kantonalni nivo, kada su u pitanju SBK i HNK, to bi trebalo otprilike da se dešava u isto vrijeme“, kaže Asim Mekić, predsjednik SDA SBK-a.

Uvezivanjem sa Mostarom, gdje SDA u Skupštini ima sedam zastupnika, nastoji se osigurati njeno učešće u parlamentarnoj većini, kaže Mekić. No, razgovora o mogućnostima njenog zaobilaženja u formiranju vlasti i ovdje očigledno ima.

„Možda postoje razgovori, ali realnost je malo drugačija. SDA ima 11 zastupnika, za formiranje treba 20. Matematički je teško, sve je moguće. Realno, ako ostaje sve kako ostaje, ako SDA je stabilna, nema preletača – to je nemoguće uraditi bez SDA“, napominje Domić
 

Mekić dodaje kako uvijek bilo preletača: „Međutim, mi ih nemamo, ja ih ne vidim, ja sam ubijeđen u to kad je SDA u pitanju. Moram reći da imamo sreću pa imamo 11. Da nemamo 11, gledali bi da nas izbace i ovdje“.

Ukoliko, ipak, tako ostane, u dosadašnju raspodjelu pozicija Vladi – po kojoj je SDA, uz premijera, imala još tri ministraske pozicije, HDZ BiH četiri i petu je predlagala uz saglasnost SDA – mogle bi se uključiti stranke Osmorke. A to ovdje znači SDP i NiP, koje u Skupštini imaju šest zastupničkih ruku.

 

„To najavljuju iz SDP-a, to je predmet nekih drugih dogovora nekih viših. Ovdje nisu postojali međustranački dogovori niti smo sjedili kao tri stranke“, naglašava Domić.

Helez ističe kako zna da je bilo pregovora oko učešća opozicionih stranaka u Vladi SBK-a i misli da bi to bilo dobro rješenje te se nada da će se to desiti u januaru.

„Oni će biti u okviru svog kapaciteta zastupljeni, i Hrvati i Bošnjaci. Ko to kaže da ne bi imali ministra iz reda hrvatskog naroda? Mi ne branimo da bude iz bošnjačkog naroda ako se dogovorimo da budemo koalicija na nivou Federacije“, navodi Mekić.

Ključ je, po svemu sudeći, u matematici bez koje se ne uspijeva ni u životu, a ni u politici. Priča o programima za dobro građana, naroda i birača aktuelna je tek jedan mjesec u izbornoj godini.