Zoran Milanović jedini Evropski lider koji negira genocid


Početak novembra obilježio je  predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u srijedu 5. novembra 2022. godine u svom javnom obraćanju ponovo odbio da prizna svoje negiranje genocida u Srebrenici. Naime, kako HINA prenosi, on je kazao da da je laž da je negirao genocid i da se ne planira izvinuti Majkama Srebrenice:

,,To je laž! Ja sam mislio da je to jedna dostojanstvena udruga udruga ubijenih u Srebrenici. To više nisu majke, to su žene koje su u visokim godinama. Ako su tad bile majke, a njihovi sinovi vojnici, znači da su to sada vrlo stare žene i držale su se dostojanstveno. Nadam se da nisu pale u klješta besprizornih i beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva. Nisam nikad negirao razmjere ubojstva i masakra u Srebrenici. Ali, pravne kvalifikacije to je nešto drugo. Nismo u kalifatu.“

Zbog izjava o Srebrenici, Zoran Milanović se našao pod povećalom tužiteljstva u BIH. Provjeravaju prijavu protiv njega koja je podnesena zbog negiranja genocida.


03.11.2022., Kupres, Bosna i Hercegovina – Obiljezavanje 28. godisnjice oslobodjenja Kupresa. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic, Ivan Sabolic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da se na predmetu radi, ali detalje ne otkrivaju.

“Od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu, veću nego što jest, i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim i mogu ponoviti sve što sam rekao – postoji genocid i genocid, postoje žrtve i žrtve. Nije sve isto – to je laž”, rekao je Milanović, 6. prosinca prošle godine.

A zatim je u nekoliko navrata objašnjavao izjavu i nijekao da je ikada negirao genocid.

“Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže, pa netko može dobiti presudu za 6 milijuna ubijenih, podavljenih, a netko za 6 tisuća”, rekao je dan kasnije Milanović.

“Ne to nisam nikad rekao i drugo – potpuno je nebitno što sam rekao za nekim stolom. Postoje puno veći zločini u povijesti po trajanju i magnitudi i inzistiranjem na tome da je sve genocid radimo nepravdu, recimo, holokaustu nad Židovima“, kazao je MIlanović 28. 10.ove godine.

Majke Srebrenice kažu da ga one nisu prijavile. Ali da se za takve izjave treba odgovarati.

“Haški tribunal je utvrdio genocid, da je izvršen u Srebrenici i zašto je to potrebno i u kojem interesu je Zoran Milanović to iznio? On je sam sebi naštetio. Ako ga je netko tužio, pa Boga mi neka odgovara”, rekla je Kada Hotić iz Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Od prošle godine, kazneni zakon BiH za negiranje genocida propisuje kazne zatvora – od 6 mjeseci do pet godina.