Premijer Slovenije stigao u zvaničnu posjetu BiH


Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, svečano je dočekan na platou ispred Zgrade institucija BiH. Ovo je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu nakon što je u junu prošle godine preuzeo dužnost premijera. 

Takođe, planirani su i sastanci sa članovima Predsjedništva BiH, ali i zvaničnicima iz Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH.

Golob će se danas sastati sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto, a zatim će sastanak održati delegacije Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije.

Povodom posjete predsjednika Vlade Slovenije, oglasili su se i iz Ambasade ove zemlje u BiH. U saopštenju se navodi da je Bosna i Hercegovina najveći pojedinačni primalac razvojne pomoći iz Republike Slovenije i važan ekonomski partner. 

"Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 kompanija s većinskim slovenačkim kapitalom obezbjeđuje radna mjesta za više od 15 000 građana Bosne i Hercegovine. Te kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji",  naveli su iz Ambasade Slovenije.