Vllasi: Oružje terorističke grupe nije iz Tuzle, već iz vojnog arsenala; sve je pripremao štab


Ništa od onoga što je za javnost rečeno preko advokata i kod tužioca nije Radoičićevo, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kosovski advokat, politički analitičar i političar iz vremena bivše Jugoslavije, , nakon tvrdnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišteno 24. septembra 2023. u terorističkom napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, tokom kojeg je ubijen kosovski policajac.

"Ni ono o navodnoj nabavci oružja iz Tuzle. To što će se javno saopštili kao Radoičićeva izjava je dva-tri dana pripremao poseban štab! Oružje zaplijenjeno od terorističke grupe u dvorištu manastira Banjske očigledno je iz vojnog arsenala. Garnizon u Raškoj je pun takvog oružja, a to je uz samu granicu sa Kosovom na sjeveru", kaže Vllasi za Radiosarajevo.ba.

 

Prema njegovim riječima, pričom o Tuzli želi se reći da je Bosna pogodno ilegalno tržište oružjem

 

"I da se skrene pažnja od uloge vojske Srbije u ovome što se desilo", upozorio je Vllasi. 

Vllasi je  ranije u izjavi za N1 ocijenio da su informacije o nabavljanju oružja u BiH za potrebe operacija na Kosovu "laži koje su 'pakovane', to jeste izmišljene u Vojno-obavještajnoj službi Srbije".

Institucije Srbije ni dalje ne objašnjavaju na temelju čega Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišteno napadu na kosovsku policiju u Banjskoj. Stručnjaci za sigurnost i vojno naoružanje u Bosni i Hercegovini kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ovo oružje nije moglo biti ni legalno ni ilegalno kupljeno u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za organizaciju napada u Banjskoj a isti dan je dao ostavku na poziciji potpredsjednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. 

Tužilaštvo u Beogradu Radoičića tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti. Radoičić je negirao izvršenje ovih krivičnih djela ali je, navodno, izjavio da je od januara do 24. septembra ove godine na sjeveroistoku BiH nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći, koje je kasnije upotrijebio na sjeveru Kosova.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te ko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu.