Izabrani potpredsjednici SDA: Ko su prvih devet do Bakira Izetbegovića


ZAVRŠEN 8. KONGRES SDA

Izabrani potpredsjednici SDA: Ko su prvih devet do Bakira Izetbegovića

Organe stranke biralo je više od 1.200 delegata SDA iz cijele BiH i inozemstva

Na 8. Kongresu SDA nakon što je Bakir Izetbegović, kao jedini kandidat ponovo izabran za predsjednika stranke, izabrano je i devet potpredsjednika SDA.

Od 24 kandidata, njih devet su izabrani za potpredsjednike i to: Mirsad Mujić, Ramiz Salkić, Fadil Novalić, Mirsad Zaimović, Edin Ramić, Šerif Špago, Aida Obuća, Muamer Zukić i Haris Zahiragić.

od utrke za potpredsjednika SDA odustao je Safet Softić, a Adil Osmanović koji je bio također bio na listi kandidata za stranačkog potpredsjednika, nije došao na Kongres.

Izborom potpredsjednika i objavom njihovih imena završen je 8. Kongres SDA, no kako je ranije najavio Halid Genjac, predsjednik Radnog predsjedništva Kongresa, tokom noći bit će nastavljeno brojanje glasova za ostale organe stranke, odnosno Glavni odbor, Etički odbor i Nadzorni odbor.

Dok je izbor Izetbegovića obavljen aklamacijom, jer je bio jedini kandidat, izbor članova ostalih stranačkih organa obavljen je tajnim glasanjem.

Organe stranke biralo je više od 1.200 delegata SDA iz cijele BiH i inozemstva.

Delegati su birali 83 od ukupno 115 člana Glavnog odbora SDA između kandidata koje su predložile općinske i regionalne organizacije SDA, te organizacija Brčko distrikta.

Članovi Glavnog odbora po položaju su predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko Distrikta BiH, njih ukupno 18.

Na Prijedlog predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju, biraju još 14 članova Glavnog odbora.