EU i SAD nabavljaju uređaje za skeniranje: Nema više “bugarskog voza”


Uz podršku Evropske unije i SAD, BiH ima priliku već naredne izbore održati uz punu zaštitu integriteta izbornog procesa, korištenjem savremenih tehnologija koje bi osigurale fer izbore i brže objavljivanje rezultata, čime bi se konačno stalo ukraj „bugarskom vozu“.

Kako je za “Avaz” kazao predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, uz pomoć Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, odobrena su sredstva za pilot-projekt, u kojem učestvuju kompanije “iBusiness” iz Sarajeva i UNIS Telekomunikacije iz Mostara.

Brzi transfer

– Oprema koja je krajem juna isporučena CIK-u BiH sadrži servere, prijenosne računare, uređaje za identifikaciju birača putem otiska prsta i skeniranje lične karte, a istovremeno se radi na softveru kojim će se omogućiti brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Općinske, odnosno Centralne izborne komisije – kaže Arnautović.

U projekt EU uključio se i USAID projektom koji je vezan za sam način glasanja i skeniranja glasačkih listića. Oni su predvidjeli nabavku uređaja za skeniranje, tako da bi zajednički projekt EU i USAID-a rezultirao potpunom digitalizacijom izbornog procesa.