Ursula von der Leyen danas u BiH: "Političari bi da im novac ostavi i ništa ne pita"


Šefica Evropske komisije posjetu Zapadnom Balkanu i predstavljanje planova rasta ove regije i puta ka EU završava u Sarajevu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen balkansku turneju završit će posjetom Bosni i Hercegovini. U Sarajevo stiže danas, na Aerodromu će je dočekati ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a nakon toga će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

ISTE PORUKE

Von der Leyen će završiti posjetu ceremonijom predaje stanova za 27 porodica u Vogošći korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji najvećim dijelom (80%) finansira Evropska unija.

Iako stanje na terenu ne ulijeva povjerenje, jer nismo uradili domaću zadaću, optimizam da će naša zemlja dobiti datum za početak pregovora i dalje je prisutan, a nadamo se i finansijskoj podršci.

 

Šefica EK-a nije došla praznih ruku, za reforme i investicije na Zapadnom Balkanu Evropska unija pripremila je šest milijardi eura, od kojih će dio biti nepovratna sredstva, a dio povoljni krediti, no finansiranje će zavisiti od uspješnog provođenja reformi.

- Ukoliko BiH ispadne iz tog paketa, najveću odgovornost imat će političari, ponajviše političari iz bh. entiteta Republika Srpska, kazao je Konaković.

Profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja rekao je da se od posjete ne može očekivati ništa, osim ponavljanja poruka o evropskom putu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kaže da je entitet RS opredijeljen za evropske integracije i da podržava implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu.