KRUG 99: NEMA ODUSTAJANJA U BORBI ZA MODERNU I DEMOKRATSKU BIH


Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" oglasila se povodom prihvatanja odluke petočlanog vijeća sudija Evropskog suda za ljudska prava da proslijedi proslijedi presudu „Kovačević“ prema Velikom vijeću.

  • Nakon što je većinska i najšira javnost u Bosni i Hercegovini i izvan nje, prihvatila presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“ kao putokaz za historijsku tranziciju etnički i nedemokratski utemeljenog političkog sistema ka demokratskom političkom sistemu, nova odluka petočlanog vijeća sudija Evropskog suda za ljudska prava da bez ikakvih argumenata uvaži zahtjev samozvanih agentica i pri tome ne prihvatajući pisma visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine u kojima se jasno govori da ova zemlja nema riješen status samozvanih agentica, predstavlja neočekivani podmukao udarac i gubljenje povjerenja u sam Evropski sud u kojem je političko lobiranje važeća sudska praksa – navode iz Kruga 99.

Podjednako je, napominju, motivisala demokratske snage mira, države bez diskriminacije i  želje za jednakosti svih građana, da iz ovoga čina crpe novu energiju za promjene i ravnopravnost bosanke države u internacionalnim relacijama.

 
  • Ne smije proći namjera da se odugovlačenjem ovog sudskog procesa dalje etabliraju politike podjele u BiH kako bi u konačnici i njena teritorija bila podjeljena. Niti da se podmuklim zamkama navodnih brzih integracija, mimo evropskih standarda, de facto i trajno realizuju ratni politički ciljevi o zarobljenoj državi BiH i nemogućem građanskom društvu, nacije bez suvereniteta i naroda u neizvjenosti od konstrukcije koja bi i dalje bila tinjajuće bureta baruta. Ne smiju se niti mogu prihvatiti neo-kolonijalističke agende Hrvatske, kao i Srbije na Balkanu, kako bi se hegemonijska pozicija  i iredentistička politika oktroisali u stanje trajnog upravljanja Bosnom i njenim suverenitetom – dodaju iz ove asocijacije.

Iz Kruga 99 naglašavaju da najveće žrtve u borbi za internacionalno priznanje statusa suverene bosanske države i demokratske nacije nisu pale da bi danas bile oskrnavljene sramotnom izdajom i omamljujućim zaboravom.

  • Podmetanje „kukavičijeg jajeta“ da bi realizacijom presude „Kovačević vs. BiH“ i zahtjeva za modenim političkim uređenjem Bosanske nacije, te odbacivanje etničke formule radi afirmacije građanskog principa, nastale opasnosti od obnove rata i neke nove/stare destabilizacije, predstavlja samo providno pakovanje kroz zadovoljavanje interesa susjednih država koje su već učestvovale u međudržavnom oružanom sukobu protiv BiH, genocidu i udruženim zločinačkim poduhvatima. Naprotiv, sadašnji oktroisani politički sistem je generator trajnih sukoba i formula za držanje stanja potencijalnih konflikata, pa i oružanih – ističu iz Kruga 99.

Jednom je, kako dodaju, donesen Dejtonski mirovni sporazum i ustavno uređenje u uslovima rata i genocida, mimo internacionalnog javnog prava, a danas se proizvodnjom straha od rata pred Evropskim sudom za ljudska prava žele oktroisati ratni ciljevi nemoguće transformacije BiH u modernu i demokratsku državu.

  • Providna je takva argumentacija OHR-a, a posebno njegovog ključnog instrumenta, više lica iz pravnog odjela, koje je Predsjedništvo BiH odavno trebalo proglasiti personama non grata u BiH jer sugerišu argumentaciju i kreiraju rješenja koja su u interesu susjednih zemalja, a ne demokratske transformacije BiH i trajnog mira u njoj – navode iz Kruga 99.

Pozvali su sve organizacije civilnog društva u zemlji i dijaspori koje su se, kao i Krug 99, već obratili Evropskom sudu za ljudska prava, da još intenzivnije nastave sa objašnjenjima stanja u BiH i razobličavanja podmuklih argumentacija protiv moderne i demokratske BiH, saopćeno je iz Kruda 99.

(E.F.

✴️U TOKU PRODAJA PPREOSTALIH SLOBODNIH STANOVA ➡️ LAMELA B STAMBENO POSLOVNOG OBJEKTA U SULTAN AHMEDOVOJ ❗️ ??????
?STAMBENO POSLOVNI OBJEKAT U IZGRADNJI ?⚒️
? Dostupne kvadrature stanova:
▪️ 50 m2
▪️ 94 m2
▪️104,41 m2
Pozovite nas odmah ⤵️
? +387 61 326 926
? Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ILI NAS POSJETITE:
➡️VEDRO POLJE BB, BUGOJNO