Ako je vjerovati prvim podacima izbora u Srbiji, Vučić je velikom problemu


Glasačka mjesta na izborima u Srbiji su zatvorena.

Izlaznost do 18 sati bila je 51,9%, a ako se ovaj trend rasta nastavi opozicija bi mogla da ima realnu šansu da sa vlasti u prjestonici Srbije skine koaliciju SNS-SPS. Svoju računicu obrazložili su u danima pred izbore.

 

Naime, Marinika Tepić (a i Dragan Đilas nešto prije nje) naglasila je na završnom mitingu koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu da je potrebno da na izbore izađe „samo pet odsto birača više“, pišu srbijanski mediji.

„Pozivam sve birače da izađu na glasanje jer tako nam malo treba. Samo pet odsto birača više i mi smo ovaj posao završili. Srpska napredna stranka više neće moći da napravi vlast ni sa socijalistima, ni sa manjinskim strankama, pa da dočekamo Beograd i Srbiju oslobođene 18. decembra“, rekla je ona.

Tepić i opozicija opravdano smatraju da povećana izlaznost u odnosu na prethodne izborne cikluse u Srbiji – a naročito u Beogradu – može značiti značajan pad SNS, a u slučaju Beograda i prepuštanje vlasti opoziciji.

Brojke kažu ovo.

Izlaznost na prethodnim parlamentarnim izborima u Srbiji, minule 2022. godine do 18 sati bila je 50 odsto, a po zatvaranju birališta iznosila je 58,6 odsto. U Beogradu je bila nešto niža: u 18 sati 48 odsto, na kraju dana 57,3 odsto.

Sa ovom izlaznošću, režim je na nivou republike osvojio 53,4 odsto glasova, i to – SNS 42,3 a SPS 11,1 odsto. Opozicija – tada podjeljena na dvije koalicije, „Moramo“ i „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ – ukupno je osvojila 21,3 odsto glasova – na parlamentarnim izborima.