Schmidt dao kratak rok političarima za izmjenu Izbornog zakona


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se javnosti danas povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH najavivši da će ih nametnuti ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne donese rješenje do kraja godine.
 

“Ja imam poštovanje za odluke koje donosi parlament i zato govorim da je ovo moj posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese odluku sam. Ukoliko ne, ja ću doći do vremenskih rokova i smatraću da je ovo nepoštivanje birača”, kazao je Schmidt.

Zatim je govorio o rokovima koje je postavio domaćim političarima ne dajući jasna uputstva kada sve treba biti završeno, ali je poruka jasna, a to je da je rok vrlo kratak.

“Apelovat ću na sve političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa. Ja bih volio da domaći organi nađu rješenja, ali to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini. U naredne dvije tri sedmice bi svi željeli da vidimo rezultat. Ukoliko do njega ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja ‘sljedeće sedmice (će biti), sljedeće sedmice (će biti)’. Ne! Ove sedmice mora i ako se ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da to donese”, kategoričan je bio Schmidt.

On je istaknuo da ovdje nije riječ o njegovom miješanju u rad parlamenta, nego o jačanju demokratije u BiH o kojoj se ne može govoriti bez povjerenja birača u izbore.

Također je posebno naglasio da ono što traži od parlamenta nije ni na koji način povezano sa drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, kao što je biranje Predsjedništva BiH.

“Ovdje govorim o integritetu i ja znam da ima i dosta drugih pitanja. Da spomenem izbor članova Predsjedništva BiH. Danas ne govorim o tome, jer ne želim da povezujem te stvari, sada se radi o integritetu izbora, pravna osnova za nove tehnologije mora da se pripremi”, rekao je Schmidt.

 

Tehničke izmjene izbornog zakona je postavio kao jedan od dva ključna prioriteta BiH:

“Stoga moram jasno naznačiti da postoje dva ključna interesa i dvije ključne potrebe – prva: suverenost treba poštovati i drugo: Izborni zakon mora da bude precizan, korektan i transparentan”.

Osim o izbornoj reformi i potrebi tehničkih izmjena u tom procesu, govorio je i o novoj vlasti u BiH, koje je pohvalio.

“2023. se bliži kraju i mislim da je BiH imala jednu izvanrednu godinu. Prvo želim zahvaliti svima koji su radili na tome da BiH ima evropsku budućnost i da priđe bližu Evropi, posebno organima vlasti jer su ubrzali proces donošenja zakona. Posljednja vlada je imala neki procenat dva zakona po godini, a ova nova je usvojila 10. Moram reći da se radi o postignuću koje se mora poštovati”, kazao je.

Međutim, naglasio je da vođenje države mora biti još bolje i da je za približavanje EU potrebno više truda.

Izvor: Klix