Visoki predstavnik Christian Schmidt se za....o  A izgleda i da je sasvim odustao


On je sam postavio metu, podesio nišanske sprave i - upucao sam sebe.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se pokolebao. A izgleda i da je sasvim odustao.

Iako je sve spremno za njegov izlazak u javnosti i ispunjenje obećana datog još 19. decembra prošle godine da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, u dijelu koji se tiče integriteta izbornog procesa, od toga (za) sada nema ništa. Gotova finalna verzija teksta nametanja i danas se, već više od 10 dana, "krčka" u njegovoj ladici. Zajedno s Bonskim ovlastima. Ključ od ladice je kod nekoga. A taj nije Schmidt.

Visoki predstavnik, kako je rečeno Politicki.ba neće do kraja mjeseca intervenirati.

Osim ako ga nešto baš, baš,baš ne iznervira i opet se predomisli.

Otkad je Schmidt u svom obraćanju javnosti u drugoj polovini prošlog mjeseca najavio svoje novo korištenje Bonskih ovlasti, upozoravali smo da je njegova jedina konstanta - nepredvidivost. 

Iako je tog 19. decembra zaprijetio da će intervenirati, rekao da "ima jedan čovjek u ovom gradu" koji može sve... djelima je Christian Schmidt samog sebe "pomnožio s nulom".

"Zato danas posljednji put govorim, ovo je moj posljednji poziv da urade svoj posao. Ako ne, doći ću do rokova i osigurat ću da se poštuje volja birača. To je njihovo pravo koje se mora ispoštovati", rekao je prije nekih 35 dana visoki predstavnik. 

Danas je, međutim, iz njegovog ureda emitirana (sasvim) drugačija poruka. 

"Vlasti BiH imaju priliku da učvrste temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora, te otvore historijski proces u kojem će BiH započeti zvanične pregovore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Schmidt tokom susreta s Ursulom von der Leyen, Markom Rutteom i Andrejem Plenkovićem. 

Kako god da je iz OHR-a i zapadne međunarodne zajednice interpretirali, jasno je da Schmidt nije održao riječ. 

"Stoga ću insistirati da se poštuje integritet izbornog procesa. Volio bih da se sada ispoštuje volja birača. Ne u narednom mjesecu, godini... razmislio bih u naredne dvije sedmice - svi bi smo voljeli vidjeti rezultat. Ako ne - nećemo moći ovisiti o obećanjima, ne naredne ili one tamo. Ove sedmice. Ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima ovlasti da donese odluku", rekao je Schmidt 19. decembra. 

Otad je proteklo puno mutne vode i - ništa se nije desilo. 

Možda visoki predstavnik narednog mjeseca povuče potez i nametne obećane tehničke izmjene. 

Ali, kredibilitet mu je već dodatno i dobrano urušen.

I neće u njegovom popravljanju značiti ništa ni to što je ove sedmice razgovarao sa kancelarom Njemačke Olafom Scholzom. 

Jer je bio vrlo eksplicitan i obećao da će građanima ispuniti (novogodišnju) želju. Za koga sad kaklulira? Za građane sigurno ne.

Schmidt je sam postavio metu, podesio nišanske sprave i - upucao sam sebe.