Sky News objavio nikad viđeni intervju sa Navalnim: Osuo po korumpiranim zapadnim zvaničnicima...


Aleksej Navaljni je jednom osuo po "korumpiranim zvaničnicima" koji žive u Londonu koji navodno pomažu režimu Vladimira Putina da skrije prljavi novac, otkriva Sky News.

main image

 

U nikad ranije viđenom intervjuu koji je dobio Sky News, pokojni ruski opozicioni lider govorio je o svojoj nadi u bolju budućnost svoje zemlje - i rizicima za koje je znao da preuzima.

On je to dao u intervjuu četiri godine prije smrti u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga.

Smatran najglasnijim kritičarem predsjednika Putina, gospodin Navalny je kolabirao i nije uspio da se osvijesti 16. februara.

Intervju je obavljen u februaru 2020. i vjeruje se da je jedan od posljednjih koje bi gospodin Navalny dao dok je bio potpuno zdrav.

U avgustu te godine otrovan je dok je leteo nazad za Moskvu.

Opsežan intervju uključuje njegove nade za rusku budućnost kao dio Evrope, njegovu ličnu sigurnost i neke teške riječi za Britaniju i Zapad kada je u pitanju dopuštanje Putinovim saradnicima da se izvuku.

„Zapad ne radi baš ništa, rekao bih. Postoje neki ritualni plesovi, ali ništa se zapravo ne dešava“, kaže on.

„Zašto korumpirani zvaničnici još žive u Londonu? Zato što ti korumpirani službenici hrane ogroman broj divnih londonskih advokata.

"Ovi ljudi, oni će izgledati vrlo civilizovano, biće nam zadovoljstvo da razgovaramo sa njima ako sjednu pored nas, nosit će kravatu i lijepo se ponašati, a u isto vrijeme služe interesima krajnjih, potpunih bandita ."

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Velike Britanije odao je počast životu gospodina Navalnyja razotkrivajući rusku korupciju.

Dodaje se: "Velika Britanija je samo pod našim režimom sankcija protiv Rusije sankcionirala 2.000 pojedinaca, kompanija i grupa, dok je direktno ciljala elite povezane s Putinom u Ujedinjenom Kraljevstvu kroz ćeliju za borbu protiv kleptokratije Nacionalne agencije za kriminal. Korupcija i kleptokratija nikada neće biti dobrodošli na našim obalama ."

Rečima koje glasnije odzvanjaju sada nakon njegove smrti u zatvoru, gospodin Navaljni dodaje: „Rusija je evropska zemlja, svi ljudi koji ovde žive žele da žive kao Evropa.

"Tako da se nadam da ću za 10 godina, ako me ponovo intervjuišete, moći da vam kažem kako smo uspeli da prevaziđemo koruptivno pranje novca."

Intervju, koji je nabavio Sky News i emitovao po prvi put, snimljen je kao dio neemitovane dokumentarne serije, After The Fall, koju je režirao Matthew Torne, a producirao Andrew Duncan.