ČOVIĆEVA POLITIKA: NERADNI DANI PO NJEGOVOJ VOLJI U “ODABRANIM” KANTONIMA


Parlamentarni izbori u Hrvatskoj zakazani su za 17. april, predstavljajući očekivanu utakmicu između HDZ-a i SDP-a, posebno s najavom Zorana Milanovića da će se pridružiti SDP-u s nadom da postane premijer.

Jedna od intrigantnih vijesti je najava lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, o proglašenju dana izbora u Hrvatskoj kao neradnog dana u BiH, barem u određenim regijama. Ova odluka izazvala je znatiželju, posebno jer su izbori raspisani usred radne sedmice, što HDZ tumači kao pokušaj sprječavanja glasanja dijaspore.

Čović je istaknuo ovu inicijativu na saboru HDZ-a, dobivajući odobravanje, no svjestan je da to ne može biti primijenjeno na cijeloj teritoriji BiH.

 

Ipak, izvjesno je da će izbori biti neradni u kantonima gdje HDZ ima utjecaj.

 

Ova praksa, iako paradoksalna, nije nova, već se godinama primjenjuje, osobito u zapadnoj Hercegovini gdje se Dan državnosti Hrvatske slavi kao neradni dan. Slično je i s obljetnicom osnivanja Herceg-Bosne, kada također dolazi do proglašenja neradnog dana u tom kantonu.

S obzirom na nedostatak zakonske regulative na državnoj razini, svaki kanton donosi vlastite odluke o ovim pitanjima.

 

Iako nekonvencionalna, najava Dragana Čovića da će 17. april biti “svetkovina” i neradni dan “kod nas” jasno pokazuje prilagodljivost i autonomiju kantonalnih vlasti u BiH.