‘EU NE MOŽE ODRŽATI MIR I SIGURNOST U BIH, TOGA NEMA BEZ AMERIKANACA’


Ivana Stradner, analitičarka iz SAD-a, objavila je danas, 31. marta, interesantan pogled na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U objavi koja je privukla mnogo pažnje, Ivana Stradner objavila je da su SAD napraviole veliku grešku kada je ‘prepustio Bosnu i Hercegovinu Europskoj uniji’.

“SAD je prepustio Bosnu i Hercegovinu Europskoj uniji. U teoriji, to je bila dobra stvar za uraditi, jer BiH je stvarno ‘problem’ od EU.

 

U praksi, Europa ne može da očuva mir i sigurnost u BiH. Bez SAD-a i Velike Britanije nema sigurnosti u BiH”, rekla je Stradner.

 

Kako je dalje navela u objavi, postoji i jedna mogućnost gdje bi se uključile zemlje iz EU, ali liderstvo mora biti prepušteno SAD-u i Velikoj Britaniji.

“Jedino rješenje je da se stvori koalicija voljnih zemalja (SAD, Velika Britanija, možda nekoliko zemalja iz EU kao što su Njemačka, Nizozemska, Francuska i Italija) da se riješi situacija u Bosni i Hercegovini.

 

Mađarska, Hrvatska i još neke zemlje pod utjecajem iz Beograda će nastaviti da blokiraju. Zato je EUFOR nevažan”, napisala je Ivana Stradner.