Oglasila se Ambasada SAD: Sankcionisani glavni izvori prihoda za Dodikovu korumpiranu pokroviteljsku mrežu


Dodik je zloupotrijebio svoj službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo kroz firme povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

Ambasada SAD u BiH oglasila se nakon novih sankcija koje je danas Ministarstvo finansija te zemlje uvelo firmama i osobama povezanim sa Igrom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

- Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finanSija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika RS Milorada Dodika. Dodik je zloupotrijebio svoj službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo kroz firme povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivanja pojedinaca na odgovornost za svoje postupke. Osobe ili subjekti koji učestvuju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije -  poručili su iz Ambasade SAD.

(DEPO PORTAL/af)