Premijerligaši iz SBK digli glas: Stupaju u štrajk!


Četiri premijerligaša (MRK Sloga Gornji Vakuf Uskoplje, MRK Iskra Bugojno, MNK Sloga Gornji Vakuf Uskoplje, KK Promo Donji Vakuf) iz Srednjobosanskog kantona/kantona Središnja Bosna najavili su da će danas stupiti u štrajk i prekinuti svoja takmičenja.

Pismo su uputili Vladi Srednjobosanskog kantona, te Sportskom savezu Srednjobosanskog kantona.

Navode da su od odgovornih u Savezu nisu dobili nikakvu pomoć zbog cijelokupne situacije, ali i ono što im po pravilu pripada svake sezone.

“Poštovani, nakon gotovo deset mjeseci čekanja,a od februara mjeseca tekuće godine sportski klubovi, tačnije oni najzaslužniji iz SBK-a, premijerligaši koji u ova tmurna i teška vremena drže čast i spašavaju i onako već odavno doveden sportu u ovom kantonu na niske grane, odlučili smo se na ovaj način obratiti ljudima koje je izabrao ovaj narod, a koji su upravo ove jedine svijetle tačke katona, sportske klubove stavili na „stand by“, sa odavno ispričanim pričama o pokmoći.

Sportski klubovi, premijerligaši „sa one strane Komara“, ili „sa ove strane Vrbasa“ dovedeni su u nikad gori položaj, u nikad goru situaciju. I ona redovna sredstva koja su u proteklim godinama dolazila za kotizacije i takmičenje ostala su u obećanjima...“, stoji između ostalog u dopisu koji možete pročitati ispod teksta sa pečatima navedenih klubova.

„“Od danas 15.10.2020. godine svi premijerligaški klubovi SBK-a stupit će u štrajk, te će svoja takmičenja prekinuti po cijenu izbacivanja iz takmičenja najviših rangova bh.sportova.

Za rukometaše i košarkaše prvenstva su već počela, ovaj vikend startaju i futsaleri, dok MRK Sloga za nešto manje od mjesec dana igra i utakmicu European Cupa u Rumuniji. Ne treba pojedinačno ni pominjati troškove ovih kolektiva koji se gomilaju iz dana u dan“, dodaje se u saopštenju.