Najkontroverzniji transfer u istoriji SFRJ


Miralem Zjajo, ime koje je moglo daleko više u jugoslovenskom fudbalu, da nije bio žrtva papirološke konfuzije i želje Iskre da ga dobro naplati u igrariji sa velikom "četvorkom"


Kada se pomene jugoslovenski klupski fudbal uvijek se u superlativu govori o svim segmentima, a posebno biranim riječima o čuvenim sedamdesetim i zlatnih osamdesetim godinama prošlog vijeka. No, sredinom osamdesetih se znao desiti i poneki skandal – slučaj “Šajber“ i “Miralem Zjajo“. Rubrika “FOTO retrovizor“ u ovom serijalu dotaći će se ipak ovog posljednjeg.

Veliku buru u jugoslovenskom klupskom fudbalu izazvao je slučaj “Miralem Zjajo“. Darovitog igrača iz Bugojna pokušavali su da dovedu u svoje redove najuticajniji timovi jugoslovenskog fudbala, ali njihovi pokušaji su propadali.

 

Kada su pokušaji transfera Zjaje u Dinamo i Partizan propali, klub sa Marakane riješio da demonstrira silu i dovede, protivno svim propisima – Miralema u svoje redove. Iskra je uložila žalbu na registraciju Zjaje za Beograđane, tvrdeći da je on još uvijek pod ugovornom obavezom i da nije dobio ispisnicu iz kluba.

I pored te žalbe, rukovodstvo Beograđana riješilo je da uvrsti Miralema Zjaju u startnu postavu tima koji je igrao meč protiv Vojvodine, 26. avgusta 1985. Klub iz Novog Sada je pred početak meča upozorio da će se žaliti u slučaju ako Zjajo istrči na teren stadiona Vojvodine. Meč se završio pobjedom gostiju od 3:1.

Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje i zalagalo se za principijelno i dosljedno primjenjivanje fudbalskih propisa.

Pravila su bila jasna, Iskra je već uložila žalbu, registracija igrača definitivno je bila sporna, zbog čega je Vojvodina predložila Takmičarskoj komisiji da se, na osnovu člana 79. stav 1. tačke 4. “Pravilnika o takmičenju“, utakmica registruje rezultatom 3:0 za Novosađane. Na opšte iznenađenje, Takmičarska komisija zauzela je stav da je registracija pravilno urađena.

Zašto? U to vrijeme slučaj “Zjajo“ se “internacionalizovao“ jer je isti igrač nastupio u meču protiv švicarskog Arau-a u Kupu pobjednika kupova. Švicarci su najavili žalbu, a UEFA je zahtijevala objašnjenje od FSJ.

Zbog pritiska UEFA, Predsjedništvo FSJ je moralo da se sastane i konačno riješi status ovog fudbalera. Zbog žalbe Vojvodine na nepravilan nastup Zjaje, Crvena zvezda je mogla da bude izbačena iz Kupa pobjednika kupova. Od odluke FSJ zavisila je reakcija Evropske fudbalske unije (UEFA).

Predsjedništvo FSJ je odlučilo da je Miralem Zjajo igrač Iskre, a ne Crvene zvezde za koju je odigrao nekoliko prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Dušan Maravić, predsjednik komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za međunarodne odnose, obavjestio je javnost da je UEFA-i upućen dopis u kojem se kaže da je Miralem Zjajo igrač Iskre, ali da Crvenoj zvezdi ostaju bodovi u domaćem prvenstvu, kao i da se Beograđanima ne osporavaju rezultati u Evropi u tekućem Kupu pobjednika kupova.

Zjajo je ponovo postao Iskrin igrač, ali i da takva odluka stupa na snagu od dana donošenja. Ova pravna zavrzlama u stvari je značila da je registracija proglašena ništavnom od dana kada je FSJ donijeo ovu kontroverznu odluku, a da je do njenog donošenja Zjajo regularno nastupao za Beograđane.

Crvena zvezda je ovom radnjom samo na sebe navukla gnjev mnogih ljubitelja fudbala širom Jugoslavije. Odluka FSJ je bila presedan u jugoslovenskom sportu. U istoriji jugoslovenskog, ali i evropskog fudbala nije se deslio da se registracija jednog igrača poništi, a da se ta utakmica ne registruje u korist drugog tima.

Retrospektivno situacija se odvijala na ovaj način

Miralemov otac Halib je mnogo smiren čovjek i govorio je ovim riječima: “Prvo je došao Zebec iz Dinama i javio se meni kako će od Miralema napraviti velikog igrača. Otišao je Miralem u Zagreb. Ode Zebec, ništa od obećanja, došao Ivić i već na prvom treningu moj Miralem je sakupljao lopte iza gola.. Poslije su došli iz Partizana Vukotić, Zečević, Sinovčić…I isto obećavali kule i gradove. U međuvremenu Partizan je ponudio Iskri igrače na posudbu i pomoć u stručnom štabu, što je ljudima u Bugojnu bilo malo. Onda smo se “mi“ javili Zvezdi i odmah su nas pozvali u Beograd. Miralem u jedan hotel, A Zimana(majka) i ja u drugi. Poslije dva dana Dragan Džajić kaže potpisat će se ugovor, naši pravnici kažu da može“.

Iskra željela tužiti Zjaju

Pero Zelić potpredsjednik Iskre je govorio ovako. “Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Miralema Zjaje – za prevaru, ili pljačku. On je igrač Iskre i uredno registriran. Želimo da nam se on vrati jer nam je potreban kao igrač. A u Zvezdi njemu nema mjesta. Umjesto koga tamo da igra. Zvezda ga je uzela samo da da bi dokazala da je jača i sposobnija od Dinama i Partizana“.

Zaista jedna priča kao iz najzamršenijih meksičkih sapunica i saga oko koje je brujao cijeli jugoslovenski klupski fudbal sredinom osamdesetih.