Najduža utrka kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi i kroz gradove Srednje Bosne B-Hard & Brevet


  1. juna 2021. ujutro u 5:00 sati u Banja Luci započelo je 3. izadnje B-HARD Ultra Race & Brevet. Cijeli događaj traje 4 dana do 16. juna te nakon prijeđenih 1210km završava, također, u Banja Luci.

Između ostatka sličnih utrka po cijelom svijetu, ova se ističe kao pažljivo kreirana da uz biciklistički maraton predstavi prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i promocija samog turizma unutar iste. Događaj organizira neprofitna organizacija B-HARD s ciljem promoviranja biciklizma i turizma unutar regije. Prvi put organizirana 2018. godine, ove godine imamo priliku uživati u 3. izdanju kroz BiH.

U ovogodišnjem izadnju sudjeluju 34 biciklista iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Francuske, drugih europskih zemalja i zemalja Bliskog istoka. Utrka je duga 1210km s usponom od 14700m, a učesnici imaju vremenski limit od 90 sati.

 

Na ruti je određeno 11 checkpointa čije su lokacije, osim što su prirodne ljepote i turistička središta, logički i pažljivo raspoređene prema dužini i težini dionice. Između ostalog, ruta prolazi kroz gotovo sve gradove Srednjobosanskog Kantona – od Kiseljaka, Busovače, Viteza, Travnika preko Vlašića do Donjeg Vakufa i na koncu Jajca. Posljednja dva checkpointa su na Vlašiću i u Jajcu, oba unutar SBK. Dizajner rute je Nikica Atlagić. Već drugu utrku s njim blisko surađuje tvrtka Spartan Sport doo, zvanični i jedini distributer branda Giant za cijelu BiH.

Samim time ispred Spartan Sport poslovnice (Giant BiH) na adresi PC 96 Vitez postavljena je stanica za osvježenje i kratki odmor 14km prije checkpointa na Vlašiću. Biciklistima su osigurani hrana i piće kao i moralna podrška.

Checkpoint na Vlašiću nalazi se na 1045km od početka utrke na samom vrhu dionice na oko 1500m nadmorske visine.  Organizatori checkpointa su Turistička zajednica SBK,  Spartan Sport (Giant BiH) i Biciklistički klub “Tempo” iz Viteza.

Njemački biciklist Ulrich Bartholmoes prvi je završio utrku 14.lipnja za samo 51 sat i 18 minuta i tako dobio titulu pobjednika ovogodišnje utrke. Također ni malo manje fascinantna bila je i biciklistica Nathalie Baillon iz Slovačke koja je utrku završila kao druga.

Svi detalji o utrci, učesnicima, checkpointima i organizatorima su dostupni na web stranici www.bhardultrarace.com .