NK Sport Prevent zabranjeno korištenje stadiona Jaklić: Ugasiti nas nećete!


NK Sport Prevent zabranjeno korištenje stadiona Jaklić: Ugasiti nas nećete!

Na našu adresu pristiglo je saopštenje NK Sport Prevent Bugojno. Naime, iz ovog kluba su ranije zatražili izdavanje saglasnosti za korištenje stadiona Jaklić za odigravanje utakmica Omladinske lige FBiH. Iz NK Iskra su im poručili da to neće biti moguće, iako se radi o Gradskom stadionu.

Saopštenje NK Sport Prevent prenosimo u cijelosti:

“Poštovani građani, Od samog osnivanja NK Sport Prevent, 2011.godine, trpimo maćehinski odnos prema našem Klubu, našim mladim nogometašima, roditeljima naše djece.

Jedini smo Klub (koji još uvijek postoji) koji nije dobio stadion na korištenje, već je prisiljen plaćati zakupe za korištenje terena fizičkim licima. Trenutno brojimo oko 230 mladih nogometaša u selekcijama cicibana, predpionira, pionira, kadeta i juniora, te oko 20tak seniorskih nogometaša.

Na ono što smo do sada uradili smo ponosni. Od sezone 2013/2014, od kada se naš Klub takmiči u ligaškim takmičenjima smo osvojili 7 kantonalnih liga ( u generacijama predpionira, pionira i kadeta), dva puta smo bili viceprvaci Federacije BiH, uz to osvojili više od 150 turnira širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu.

Svojim upornim i predanim radom smo uspjeli stvoriti dosta dobrih ljudi, sportaša, profesionalnih nogometaša, čak 8 stalnih i povremenih reprezentativaca BiH u omladinskim državnim selekcijama. Neki od njih su već u inostranstvu, neki su u HŠK Zrinjski, FK Velež, FK Željezničar, FK Borac...

Upravo to i jeste cilj Kluba, promocija sporta, nogometa i zdravog načina života. Zbog situacije u sportu općenito, odlučili smo se popeti stepenicu više i osnovati nedostajuće selekcije juniora i seniora, ali nam se to pokušava na sve načine osporiti i otežati. Zbog dešavanja u proteklih nekoliko dana, a vezano za učešće našeg Kluba u Omladinskoj ligi BiH, osjećamo se obaveznim upoznati cijelu bosansko-hercegovačku javnost sa svim činjenicama.

Naime, naš Klub je pokrenuo selekcije seniora i juniora, te ostvario pravo na učešće selekcija kadeta i juniora u Omladinskoj ligi BiH (Grupa Centar). Od strane Takmičarske komisije NSFBiH nam je u vezi sa tim upućen upitnik, te smo isti popunili i odabrali Gradski stadion Jaklić (stadion koji je u vlasništvu Općine) na kojem će se igrati domaće utakmice Omladinske lige (prema propozicijama Lige, utakmice se mogu igrati na stadionu koji ima najmanje 100 montiranih sjedalica na tribinama, te, prema tome, samo stadion Jaklić u Bugojnu zadovoljava pomenute propozicije).

U četvrtak, 29.07.2021.godine izvršeno je ždrijebanje parova Lige, kao i akreditiranje službenih osoba klubova, gdje nam je dodijeljen redni broj 4 i izvučeni smo da u prvom kolu igramo dana 14.08.2021.godine kao domaćini NK TOŠK-u Tešanj, na Gradskom stadionu Jaklić. Međutim, dana 30.07.2021.godine, poslijepodne, od strane sportskog direktora UG Akademija NK Iskra, gospodina Kukića, putem telefonskog poziva, obaviješteni smo da se našem Klubu ni na koji način neće omogućiti igranje utakmica na Gradskom stadionu Jaklić, te da je to poručio Predsjednik pomenutog Kluba, gospodin Ivoš Davor.

Također, u ponedjeljak 02.08.2021., u jutarnjim satima, primili smo telefonski poziv iz NS FBiH, u kojem je istaknuto da ih je gospodin Ivoš kontaktirao telefonom u petak i njima također izjavio da on neće dozvoliti igranje naših domaćih utakmica na Gradskom stadionu Jaklić. Zbog svima nama poznate problematike, i zbog gore pomenutih poziva, iz NSFBiH su nam zatražili pismeni dokaz o saglasnosti vlasnika stadiona za odigravanje utakmica naših selekcija na Gradskom stadionu Jaklić, kako ne bismo u pitanje doveli regularnost takmičenja.

Zbog svega gore navedenog, na protokol Općine smo 03.08.2021.dostavili molbu za izdavanje saglasnosti za korištenje Gradskog stadiona Jaklić za domaće utakmice Omladinske lige, sa napomenom da isti moramo dostaviti u NS FBiH do petka do 12 sati. Kako se radi o stadionu koji je u vlasništvu Općine, a Načelnik nam je usmenim putem rekao da nije nikakav problem da svoje utakmice igramo na pomenutom stadionu, prijavili smo taj stadion za igranje domaćih utakmica.

Međutim, nakon predaje zahtjeva za saglasnost nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. To može značiti samo jedno – da saglasnost nećemo dobiti, jer je ipak bitnije da se na stadionu dana 14.08.2021.godine održi koncert Seke Aleksić, u organizaciji kompanije Swiss gastro, kojoj je vlasnik upravo gospodin Ivoš Davor. ( a koji je u popodnevnim satima 06.08.2021.godine otkazan) Dana 06.08.2021.nam je rečeno da ćemo predmetnu saglasnost dobiti u ponedjeljak, 09.08.2021.godine, međutim, kako je bio neradni dan, obaveza izdavanja saglasnosti je pomjerena na utorak, pa onda na srijedu. Jutros smo dobili dokument od Općine, na kojem je pisalo sve osim onoga što smo tražili da piše, te smo isti odbili čak i primiti. Mi smo Klub koji ima zaposlene trenere (3), koji redovno izmiruje sve svoje obaveze po osnovu javnih prihoda, svojim dobavljačima, iako se finansira gotovo isključivo od članarina mladih nogometaša i ponekog projekta od strane kantona.