UOČI VEČERAŠNJE UTAKMICE U ZENICI: Meč BiH - Portugal ocijenjen kao skup visokog rizika, oglasili se iz MUP-a ZDK


UOČI VEČERAŠNJE UTAKMICE U ZENICI: Meč BiH - Portugal ocijenjen kao skup visokog rizika, oglasili se iz MUP-a ZDK

Neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata, izuzev zvaničnih obilježja reprezentacija

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti na pripremi osiguranja večerašnje kvalifikacione utakmica između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala na stadionu Bilino Polje u Zenici.

Budući da je ovaj sportski događaj ocijenjen skupom visokog rizika, ovim aktivnostima se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te je detaljno isplaniran svaki segment u djelovanju i postupanju policijskih službenika, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Kako navode, formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju utakmice, te je sačinjen Plan osiguaranja na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave preduzeti sve potrebne mjere, kako bi se navedena utakmica održala u sigurnim u i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

U fazi vršenja priprema svakodnevno su održavani sastanci Štaba, na kojim su izdefinisani svi konkretni zadaci i obaveze nosilaca zadataka iz Plana osiguranja, kao i način i dinamika realiziranja svih predviđenih aktivnosti, kako bi svi policijski službenici i timovi pravovremeno i efikasno reagirali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te incidentne situacije stavili pod kontrolu, a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona - ističu iz MUP-a ZDK-a.

 Pored fizičkog osiguranja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ osiguranja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, iz MUP-a ZDK podsjećaju navijače da je zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta, neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata, izuzev zvaničnih obilježja reprezentacija.

S obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, iz MUP-a pozivaju građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenom izmjenom režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Uprava policije MUP-a ZDK poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim sigurnosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, o tome odmah informiraju nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu, navodi se u saopćenju.