Australija mora igrati protiv Palestine: Selektor moli vlasti za pomoć


Australija bi trebala igrati protiv palestinske reprezentacije u azijskim kvalifikacijama 21. studenog.

Selektor Australije Graham Arnold pozvao je u srijedu australsku vladu da pomogne osigurati da Socceroosi svoju kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2026. protiv palestinske reprezentacije igraju na sigurnom, neutralnom mjestu zbog sukoba u bliskoistočnoj regiji.

Naime, Hamasovi militanti ubili su više od 1300 Izraelaca u svom napadu na zajednice u južnom Izraelu 7. oktobra. Zdravstvene vlasti u pojasu Gaze, s druge strane, objavile su da je najmanje 3000 ljudi ubijeno u 11-dnevnom izraelskom bombardiranju koji je uslijedio nakon napada.

Australija bi trebala igrati protiv palestinske reprezentacije u azijskim kvalifikacijama 21. novembra, a odluka o mjestu na kojem će se utakmica igrati tek treba biti donesena.

“Zbog onoga što se trenutno događa, sve je to prilično zastrašujuće. Očito nismo u toku sa svime što se događa na sigurnosnom polju na Bliskom istoku i nema sumnje da je vlada više u tome nego mi. Stoga nam pomozite kako bi odluka bila sigurna. Moramo biti sigurni”, rekao je Arnold.

Australija je u utorak pobijedila Novi Zeland 2:0 u prijateljskoj utakmici u Londonu, njihovoj posljednjoj utakmici prije otvaranja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. protiv Bangladeša u Melbourneu 16. studenoga.