KOLIKO RODITELJE KOŠTA AKO ŽELE DA IM SE DJECA BAVE SPORTOM?


SVE SE PLAĆA: KOLIKO RODITELJE KOŠTA AKO ŽELE DA IM SE DJECA BAVE SPORTOM?

Bavljenje sportom ili bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću za djecu je veoma poželjno, ali koliko god to bilo poznato, nemaju svi roditelji mogućnost djecu upisati u neki klub ili školu sporta, zato što to košta.

Osim članarina, roditelji su u većini slučajeva dužni svojoj djeci osigurati opremu za treniranje, koja za neke sportove košta po nekoliko stotina maraka, pa i više, kao i plaćati kotizacije i putovanja na takmičenja, kao i ostale (ne)predvidive troškove.

S druge strane, škole sporta, i pored redovnih članarina koje plaćaju članovi, uglavnom se bore za ,,preživljavanje,, a rijetke uspiju namaći koju marku “sa strane”.

 

– Djeca u Bugojanskim klubovima plaćaju mjesečne članarine od 30 do 40 maraka, u koju nije uključen i prijevoz. Što se tiče opreme koju moraju imati, to je ta neka osnovna oprema, naprimjer dres i trenerka u kompletu sa čarapama  plaćanju, do 190 KM. 

Da li klubovi, ekipe ili škole sporta u Bugojnu koje naplaćuju članarinu, trebaju biti u skraćeni za novac iz budžeta. Ideja je na mjestu, tim prije što, u vrijeme besparice, ionako siromašni kućnim budžetima roditelji nisu kadri, na primjer, da redovno izmiruju obaveze za talentovanu djecu, ili onu koja to sebe smatraju.

Bavljenje sportom i treniranje u klubovima koji se finansiraju iz budžeta mora biti besplatno.

Općina izdvaja godišnje više stotina hiljada KM  za  sportske klubove, od čega je do sada najviše , odlazilo fudbalskim klubovima , te rukometnom klubu. Novac je uplaćivan i za košarkaške, karate, streljaštvo, i mnogima drugim klubovima,a u  svim klubovima se naplaćuje članarina od 30 do 50 KM djeci koja treniraju.