Očevi bi na tribinama promrmljali: "Eno Ribara."


Očevi bi na tribinama promrmljali: "Eno Ribara."

A Ribar, prosijedi četrdesetpetogodišnjak, malo čičkave kose (uvijek je šega kad je stariji čovjek malo čičkav), u plavoj "Željinoj" trenirci, sjeo bi na svoju klupu i, ako nas sjećanje ne vara, zapalio cigaretu. Cijeli stadion je sekundu-dvije gledao u njega. Ribar je bio trener sa karizmom. Pod njegovim pogledom pucale su cjevanice protivničkih napadača.

Iskra se razvila u pravu buktinju .Bez sumnje iza te buktinje stajalo je ime Milana Ribara

Milan Ribar došao je u Bugojno da se odmori od prvoligaških razočarenja,doživljenih 1978.godine u Zenici poslje ispadanja Čelika iz lige.

U Bugojnu je naišao na punu podršku ljudi u upravi Iskre-govorio je ,ovdje mi je omogućeno da sprovedem svoje metode rada i da svoje znanje prenosim na mlade generacije.Do prije godinu dana,iskra nije predstavljala nešto posebno,no, radom smo napravili više simboličan nego kvalitetan tim.Imponuje mladost,ali je osobenost-neiskustvo.Na posljednjih 12 utakmica samo tri puta smo poraženi.poraz u Vrbasu pripisujemo sudiji Zekanu iz Splita-naprosto nam je oteo bod.Snaga sadašnje Iskre sastoji se u kolektivnoj igri .

Ribar sa Bugojancima nije bio vezan ugovorom,nego ljudska riječ .Trener treba da bude ptica selica ,iako je bio pristalica rada nije se vezao dugo na jednome mjestu.Ribar je u dvije godine bio trener grčkih prvoligaša Iraklisa i Larise.

Milan Ribar Fudbal je počeo da igra kao srednjoškolac 1948.godine.Član Željezničara postao je 1950.godine.U dresu banjalučkog Borca nastupao je od 1953.do 1956.godine.U željezničar se vraća 1956. I za prvi tim nastupao do 1960!Trenerskim pozivom počeo se baviti 1960. U Željezničaru ,gdje je trenirao pionire i juniore .Trener prvog tima Željezničara postao je 1966. I tu ulogu obavljao deset godina.

U sezoni 1971./1972., Željezničar je, pod njegovim vodstvom, nadmoćno, ispred Crvene Zvezde, sa 51 bodom, osvojio po prvi put u svojoj historiji šampionsku titulu u prvenstvu Jugoslavije. Sedam igrača iz ove šampionske generacije su njegovi pioniri i juniori, koje je početkom šezdesetih godina, prihvatio kao golobrade dječake, učeći ih prve fudbalske korake.