Italijanka osvojila zlato 1984. godine, pa otvorila kafić “Sarajevo 84” kod Bergama (VIDEO)


Svako ima svoju olimpijsku sarajevsku priču, a italijanskoj skijašici Paola Magoni glavni grad Bosne i Hercegovine i Olimpijada 1984. godine, ostat će zauvijek u srcu i sretnoj memoriji života.

 

Njenog olimpijskom zlata u slalomu na Jahorini, prisjetio se doajen sportskog novinarstva Momir Jelovac, svjedok dana kada je Sarajevo bilo centar svijeta.

“Paola Magoni je nakon te pobjede u Sarajevu, magloviti slalom, tri kapije su se samo vidjele. To je bio limit po pravilima Međunardone skijaške federacije. Magoni je uključila sve svoje radare i uspjela pobijediti favorizovane protivnice Perrine Pelen i Eriku Hess i da sada ne nabrajam sve”, priča Jelovac i otkriva zanimljiv detalj:

“U maglovitoj rajskoj dolini je pobijedila i nakon te sarajevske Olimpijade, Magoni je otvorila kafić koji se zovem ‘Sarajevo 84’. Bio sam u tom kafiću iznad Bergama. U tom kafiću se skupljala kompletna ekipa iz tog dijela Italije, kada je u pitanju alpsko skijanje. Održavali su se seminari i rođenadani. Nažalost prije dvije godine, morali su odustati od tog koncepta, jer majka Paole Magoni više nije mogla izdržati taj tempo”, zaključio je Jelovac.

Godinu dana kasnije, Magoni je bila bronzana na Svjetskom prvenstvu u Bormiju.

 Prošle godine Italijanka je bila gošća je i predavačica na trećem Međunarodnom sportskom kamp za djecu, Telemach Children Speed Camp 2023. Više o tome pročitajte OVDJE. 

Specijal N1 posvećen 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, možete pogledati u nastavku: