Salih Halilović i Ajna Zlotrg najbolji sportisti Srednjobosanskog kantona za 2023. godinu


Salih Halilović član Karate klub „Travnik GS –TMT“ Travnik i Ajna Zlotrg članica STK „Vitez“, Vitez proglašeni su najboljim sportistima SBK/KSB na manifestaciji „Izbor najboljih sportista Kantona za 2023. godinu“ koja je u organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB a pod pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta 21. put za redom odžana u Kreševu.

Najboljim među najboljima priznanja je uručio resorni ministar Bojan Domić, koji je u obraćanju na početku manifestacije se zahvalio sportististima i sportskim radnicima i zamolio da nastave da rade sa istim entuzijazmom u budućnosti a da će resorno Ministarstvo dati svoj maksimalan doprinos i podržati njihov rad.

 

Manifestacija „Izbor najboljih sportista Kantona za 2023. godinu“ započela uručivanjem priznanjanja ponos Općine Kreševo sportistima koji su svoje prve sportske korake započeli u Kreševu a trenutno su uspješni sportisti u članovi evropskih i bosasnskohercegovačkih klubova. Priznanja ponos Općine Kreševo uručio je načelnik Renato Pejak a to su: Vlado Čelan, Gabriel Kesić, Una Ban, Andrej Kožul, Renea Karlović,Dora Marić, Lidija i Andrea Komšić, Marin Pongracić, Dario Komšić, Leo Jurić, Ivica Trogrlić, Josip Topić, Davor Topić i Luka Petrović.

U pojedinačnim sportovima u konkurenciji kadeta i kadetkinja titulu najboljih ponijeli su Ali Arnautović, član Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik i Dominika Maleš, članica Karate kluba „Mladost“, Vitez. Najboljom juniorkom SBK/KSB proglašena je Sara Pidro, članica Takewondo kluba „Bugojno“, Bugojno dok je najbolji junior Kemal Šiljak član Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik. Adnan Arnautović trener Karate kluba „Travnik GS – TMT“, Travnik i reprezentacije Bosne i Hercegovine U-21, proglašen je za najboljeg trenera u konkurenciji pojedinačnih sportova.

 

U konkureniciji ekipni sportova za najboljeg sportistu proglašen je Ivan Bobaš, STK „CM“, Vitez a najbolja sportiskinja iz ekipnih sportova je Nikolina Todorić, članica ŽNK „Iskra“, Bugojna i seniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine. Najboljom juniorkom iz ekipnih sportova poglašena je Elizabeta Valjan, članica Odbojkaškog kluba „Vitez“, Vitez dok najbolji junior je Mario Krišto, član Nogometnog kluba „Romari“, Vitez. U konkureniciji kadetkinja i kadeta iz ekipnih sportova proglašeni su Sajra Bajrić, članica ŽNK „Iskra“, Bugojna i Marko Bošnjak, član Nogometnog kluba „Romari“, Vitez a Samir Vrban, trener ŽNK „Iskra“, Bugojna i trener reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegvoine za najboljeg trenera iz ekipnih sportova.

Titulu sporiste sa tjelesnim oštećenjem ponio je Laris Bešić, član Karate kluba „Mladost“, Vitez, a najbolji sportista sa tjelesnim oštećenjem iz ekipnih sportova je Hamdija Džambo, član KSO „Iskra“, Bugojno koja je i ove godine ponijela titulu najbolje ekipe SBK/KSB.

Za najjbolju mušku ekipu proglašen STK „CM“, Vitez a najbolja ženska ekipa je ŽNK „Iskra“, Bugojno dok su juniori i kadeti NK „Romari“, Vitez najbolji u obje konkurencij. U konkurenciji kadetski ženskih kadetski ekipa za njbolju ekipu proglašena je ekipa ŽNK „Iskra“, Bugojno a ekipa STK „Vitez“, Vitez za najbolju juniorsku ekipu.

Kao i prethodnih godina Sportski savez SBK/KSB na manifestaciji „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2023. godinu“ uručio je nagrade i priznanja sportistima i sportskim radnicima koji su u 2023. godini postigli rezulate na evropskim i balkanskim prvenstvima. Posebna priznanja za postignute rezulatae dodjeljena su: Bekiru Grabusu, Amandi Hukić i AMK „Kreševo“, dok je Dino Karakaš dobio priznanje za postignute rezultate i promociju zdravih stilova života. Mirza Idrizović i Muamer Zukić dobitnici su posebnog priznanja za razvoj sporta. Povelja Sportskog saveza SBK/KSB za 2023. godinu dodjeljena je Andriji Livančiću, HPD „Vitez“, Vitez koji je u 2023. godini osvojio planinarski vrh Ararat u Republici Turskoj.

Centralna.ba