Dopusti sebi emocije, ako si pravi muškarac!


“Kada bi dječaci za svoje suze dobijali utjehu umjesto posramljivanja, možda ne bismo imali toliko odraslih ljutitih i izgubljenih muškaraca koji se muče da izraze svoje i empatišu sa tuđim emocijama.”

Leila Skot

Čitam ovu izjavu i razmišljam koliko je samo istinita. Empatija, saosjećanje i razumijevanje tuđih emocija i stanja, uz pružanje podrške, jedna je od najvrjednijih osobina čovjeka.

Sputavanje pokazivanja emocija posebno je izraženo kod muškaraca, a posljedice su pogubne! Naučite svoje sinove da je uredu da pokažu kako se osjećaju, da je uredu ako su tužni i ako plaču. Ne govorite im fraze poput: “Muškarci ne plaču”, i sl. Tako ih učite da zadržavaju emocije, pa godinama kasnije dobijate emocionalno hendikepirane pojedince, koji su izazov i sebi i svojoj okolini.

Sputavanje emocija je nezdravo. Treba ih spoznati, prihvatiti i onda ispravno kanalisati, tj. otpustiti. To je jedini način za razvijanje zdrave ličnosti. Ponovo je akcenat na muškarcima, jer žene su po svojoj prirodi, ali i utjecaju odgoja, bolje upoznate sa svojim emocijama, iako i za njih vrijedi sve navedeno.

Na muškarcima je fokus jer je primjetno, posebno kod nas na Balkanu, da im nedostaje emocionalne inteligencije, koja je veoma važna za uspjeh u svim segmentima života, prema nekim naučnicima važnija je od razumske inteligencije. Naši muškarci najčešće ne znaju ni šta sami osjećaju, ni kako da se nose sa tim. Kako će sutra imati saosjećanje i razumijevanje za svoju suprugu, dijete, prijatelja?! Nikako! Kako će pokazati svoje emocije, od ljubavi do tuge, ako su učeni da je to pogrešno!? Eventualno je prihvatljivo da se pokaže ljutnja i bijes. Jer to su “muške” emocije. One su “ok”. Blagost i emotivnost su znak slabosti i ženstvenosti, jelda?

Nažalost, to su potpuno pogrešna uvjerenja koja vam uništavaju život, čine vas hladnim (na prvu), a zapravo (p)ostajete frustrirani i ljuti jer imate prirodnu potrebu za ispoljavanjem emocija. Međutim, vi ih gušite, zadržavate ih u sebi, postajete kao ekspres lonac, dok ne počnete da ih ispuštate uz šištanje ili ostanete zatvoreni pod pritiskom i na kraju eksplodirate, nanoseći štetu i sebi i svima u blizini.

Ako ne vjerujete savremenoj nauci koja je dokazala da su jaki muškarci upravo emocinalno stabilni muškarci koji jasno i glasno izražavaju svoje emocije, onda, ako se nazivate vjernicima, razmislite o Poslaniku, s.a.v.s., koji bi trebao biti uzor svima.

Da li je on izražavao emocije? Da!
Da li je govorio ženama i prijateljima da ih voli, tepao im, pokazivao nježnost? Da!
Da li je pokazivao kad je tužan i zabrinut? Da!
Da li je viđen kako plače? Da!
Da li je upamćen kao oličenje blagosti, saosjećajnosti i empatije prema svima? Da!
Da li je njegova emocionalna inteligencija umanjila ikad njegovu muškost, hrabrost, poštovanje od strane drugih ljudi? Ne! Naprotiv!

Treba li vam još dokaza kakav muškarac treba biti da bi bio u svom punom potencijalu, voljen, cijenjen i poštovan od najbližih, a i ostalih?

Dopustite sebi sve emocije. Uredu je!

Dopustite drugima da vas vide kakvi jeste. Uredu je!

Dopustite sebi da volite i budete voljeni! Uredu je!

Vaša snaga je spoznaja i upravljanje vašim emocijama, a ne bježanje od njih i potiskivanje. Promijenite se za svoje dobro i dobro svojih najbliskijih. Ne dopustite da ostarite sami, odbačeni, neprihvaćeni, neshvaćeni, nevoljeni…Jer upravo to će se desiti ako ostanete zatvoreni, hladni i grubi. Niko ne zna šta osjećate dok to ne kažete i pokažete. Izbor je na vama!

Napisala: Hana Harbić-Mušić