U Derventi zaposleno više od 6.500 radnika


Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da je Derventa najuspješnija u privlačenju stranih investitora i poslovanju privrede, a da su sajamske manifestacije mjesto gdje se privredne aktivnosti mogu najbolje promovisati.

“Ako uzmemo činjenicu da imamo više od 30 stranih investitora, broj nezaposlenosti je na najnižem procentu u BiH, onda nam to sve govori”, rekao je novinarima Petričević, koji je u srijedu u Derventi svečano otvorio 15. Derventski sajam privrede i turizma na kojem učestvuje više od 100 izlagača iz Republike Srpske i BiH.

Zahvalivši organizatorima sajma, Petričević je istakao da su ovo manifestacije gdje se privrednici mogu predstaviti i kao izlagači međusobno upoznati, sticati nova poznanstva i poslovne odnose koji su u svakom slučaju bitni, posebno u ovom periodu koji je uzrokovala sama pandemija.

On je istakao da je Ministarstvo u prethodnim godinama podržavalo sajamske aktivnosti u Derventi, što će sa Vladom Republike Srpske i dalje nastaviti da čini.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić naglasila je da je Derventa primjer uspješne lokalne zajednice i mjesto gdje trebaju doći mnogi da vide kako stvoriti pozitivan privredni ambijent.

“Republika Srpska, kada je u pitanju turizam, raspolaže ogromnim kapacitetom, kao i sama Derventa. Istorija je nešto što treba da predstavimo turistima, svaki dio Republike Srpske to ima, kao i Derventa sa svojim manastirima, okruženjem i ljepotama. Vjerujem da ćemo naredne godine vidjeti u Derventi i više turističke ponude i turista koji će doći”, rekla je Gašićeva.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić istakao je da je Derventa jedno malo privredno čudo i da ovdje posluje 530 privrednih subjekata, 190 privrednih društava.

“Derventa u kontinuitetu ima najmanju stopu nezaposlenosti. U Derventi radi 6.500 i nešto više radnika. Koncentracija stranog kapitala je ovdje dobra”, rekao je Simić.

Srna