Biljke koje nam pomažu kod stresa i napetosti


Preopterećenost i stalni pritisci (stresovi) narušavaju ravnotežu u našem tijelu što se često manifestira pojavom pojačanog lupanja srca, vrtoglavice, znojenjanesanice, gubitka daha, pojavom strahova i raznih drugih poteškoća i oboljenja.
Sve su to znakovi upozorenja da moramo zastati i razmisliti o tome da nešto promijenimo u svom životu prije nego se ozbiljno razbolimo.

Sintetički lijekovi za smirenje mnogima su prva pomoć u takvim situacijama. No, bez da poradimo na promjenama i mijenjamo ono što ne funkcionira i ne pridonosi našem zdravlju samo ćemo se kratkotrajno osjećati bolje.

Premda stresu ne možemo pristupiti samo iz jedne perspektive (valjalo bi se pozabaviti životnim stilom, organizacijom vremena i mnogim drugim aspektima života), prvu pomoć možemo potražiti i u biljnoj ljekarni, uz naravno, savjetovanje sa stručnom osobom (fitoterapeutom, homeopatom i dr.) i osobnim liječnikom.

Biljni svijet prepun je biljaka koje umiruju, opuštaju, pomažu nam da bolje spavamo, da se lakše usredotočujemo, imamo više energije. U nastavku teksta su navedene su neke od tih biljaka.

Korijen sladića (Glycyrrhiza glabra)
Ovo je vrlo ljekovita biljka. Normalizira funkcije nadbubrežnih žlijezda i smiruje.

Pasiflora (Passiflora incarnata)
Pasiflora također umiruje i opušta. Poboljšava rad živčanog sustava, umanjuje stres i anksioznost te povoljno utječe na dobar i miran san.

Gospina trava (Hypericium perforatum)
Ova se biljka od davnina koristi kod osjećaja nemira i kod depresije. Potiče proizvodnju serotonina pa poboljšava raspoloženje, umanjuje stres i energizira tijelo.

Lavanda (Lavandula officinalis)
Zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima već se stoljećima koristi za liječenje i ublažavanje tegoba cijelog niza bolesti. Umiruje, poboljšava san, umanjuje osjećaj anksioznosti i depresije.

Kava kava (Piper methysticum)
Ova biljka umiruje središnji živčani sustav, ne remeteći umne sposobnosti. Uklanja nervozu, jača osjećaj samopouzdanja i osigurava miran san.