Hladan tuš ujutro: Dobra ili loša navika za započinjanje dana!?


Hladan tuš ujutro postaje sve popularnija navika. Istraživanje iz Nizozemske pokazalo je da oni su koji su ujutro prakticirali hladan tuš bili manje na bolovanju od onih koji su uživali u toplom tušu

U istraživanju je sudjelovalo preko 3000 sudionika. Bili su podijeljeni u četiri grupe. Dobili su zadatak da se svaki dan tuširaju toplom vodom, ali jedna grupa je zamoljena da 30 sekundi prije kraja uključi hladnu vodu, druga 60, a treća 90 sekundi. Kontrolna skupina uživala je samo u toplom tušu.

 

Sudionici su zamoljeni da slijede ovaj protokol mjesec dana. Nakon tromjesečnog razdoblja praćenja, otkrili su da su grupe s hladnim tušem imale 29% manje prijavljenih bolovanja s posla. Zanimljivo je da trajanje hladnog tuša nije imalo nikakav učinak.

Iako nije jasan razlog za ove rezultate, neka istraživanja sugeriraju da bi hladan tuš mogao imati veze s jačanjem imunološkog sustava.

Studija iz Češke pokazala je da su ‘atletski mladići’ koji su tri puta sedmično uranjali tijelo u hladnu vodu tokom šest sedmica, ojačali imunološki sistem. Ipak, kako bi se to dokazalo potrebna su daljnja istraživanja.

Također se pokazalo da uranjanje u hladnu vodu ili hladan tuš poboljšavaju cirkulaciju kao i mentalno zdravlje. Ipak, prije nego se odlučite pred kraj tuširanja na hladnu vodu, treba znati i da hladan tuš nosi i neke rizike. Budući da iznenadni mlaz hladne vode šokira tijelo, može biti opasan za ljude sa srčanim oboljenjima, piše Metro.