!/ Bh. penzioneri zabrinuti, prognoze za predstojeću zimu nisu dobre: 'Kako se prehraniti'


Enormna poskupljenja hrane i goriva i strah od nestašica obilježili su proljeće na izmaku. Ali, jednoj od najtežih kriza nakon Drugog svjetskog rata ne nazire se kraj. Da li nas, nakon varljivog ljeta, čeka zima vrućih cijena, hladnih šporeta i praznih ostava?

Uz sve druge nevolje, u šumom prebogatoj BiH stanovništvo je zadesilo i dramatično poskupljenje peleta i ozbiljna prijetnja nestašicom ogreva. Pelet je skoro duplo skuplji nego lani i sve ga je teže nabaviti.

 

Mišo Živković, penzioner iz Banje Luke, do sada je uvijek ogrev nabavljao na vrijeme, već u maju ili junu. Ove godine to nije uspio.

"Lani sam tonu peleta plaćao 320 KM, a ove godine boga pitaj koliko će koštati. Sad moraš da se upišeš na spisak, pa da čekaš kad će pelet stići i platiti ga po cijeni na dan isporuke. Ne verujem da će biti ispod 700 KM", kaže sagovornik Srpskainfo.

Paprena cijena drva

Pokušao je da, za svaki slučaj, nabavi i drva, ali ništa od tog posla.

"U šumariji su mi rekli da više ne mogu primati narudžbe, jer zbog ogromnog interesovanja nisu sigurni da bi do zime mogli isporučiti drva naručena u junu", objašnjava ovaj Banjalučanin.

I nekoliko malih dobavljača u Banjoj Luci i okolini za Srpskainfo je potvrdilo da teško nabavljaju drva, a ako ih nabave cijena je paprena: oko 100 KM po metru. Na to treba dodati i rezanje i cijepanje. Kad se sve sabere, ogrev je za najmanje 20 posto skuplji nego lani.

Slična je situacija i u Doboju. Dragan Banjac, direktor Šumskog gazdinstva Doboj, kaže da Vijeće ministara BiH mora hitno donijeti odluku o zabrani izvoza peleta i drva za ogrev, sve dok se ne podmire potrebe domaćeg stanovništva.

Dodaje da nam prijeti i udar na elektroenergetski sistem. Ako građani ne obezbijede dovoljno drva i peleta, grijaće se na struju.

Kako se prehraniti

A kako će plaćati račune za struju posebno je pitanje. Jer, ljudi s prosječnim ili ispodprosječnim primanjima, a takva je većina stanovništva, brinu samo jednu brigu – kako da se prehrane.

Mnoge neće zabrinuti činjenica da je cijena lososa porasla sa 38 na čak 62 KM po kilogramu. Ali, enormno su poskupjele i osnovne namirnice. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, samo od januara do aprila, ulje, brašno, šećer, piletina, mlijeko i riža poskupjeli su, ukupno, za skoro 30 posto.

A u aprilu je galop cijena tek počeo. Tako danas litar ulja košta oko šest maraka, što je duplo više nego na početku godine. Poskupjela su i jaja, ali to je bilo neminovno, ako se uzme u obzir drastično poskupljenje benzina za dostavu i hrane za koke nosilje.

Loše se piše i drugim građanima, koji žive od svog rada. Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u aprilu je koštala 2.156 KM, a danas je, izvjesno, još skuplja. Kako se u sve ovu računicu uklapaju penzioneri koji primaju najnižu penziju, u iznosu od 242 do 485 KM, nije teško naslutiti. Nisu u mnogo boljoj poziciji ni radnici koji rade za minimalac od 650 KM.