Rekordno topla zima u dijelovima Evrope primorava na zatvaranje ski staza


Odmarališta otvaraju pješačke staze i žičare za brdske bicikle usred neobično visokih temperatura i nedostatka snijega.

Rekordno toplo zimsko vrijeme u Evropi zatvorilo je skijaške staze i primoralo odmarališta da otvore ljetne staze ili da se potpuno zatvore, jer trava i blato zamjenjuju sezonski snijeg od Chamonixa u Francuskoj do Innsbrucka u Austriji.

Osam zemalja širom kontinenta zabilježilo je najtopliji januarski dan ikada, s temperaturama u dijelovima Švicarske i južne Njemačke koje su premašile 20 stepeni Celzijusa, a 90 nadzornih stanica u Francuskoj postavilo je nove rekorde tokom nove godine.

MeteoSwiss, švicarska nacionalna meteorološka i klimatska služba, saopštila je da je blagi jugozapadni vjetar u kombinaciji sa Foehnovim efektom proizvodi temperature na sjevernoj strani Alpa koje su bile “vrijedne juna”.

Švicarsko ljetovalište Adelboden, koje je ovog vikenda domaćin takmičenja Svjetskog kupa u skijanju na svojoj klasičnoj stazi Chuenisbärgli, saopštilo je da će se gotovo sva ovogodišnja trka voziti na vještačkom snijegu, s temperaturama iznad nule čak i na 2.000 metara (6.500 stopa).

„Klima se mijenja, ali šta da radimo? Hoćemo li prestati sa životom?” rekao je direktor kursa Toni Hadi. “Sve je teško – ne samo priprema ski staze.”

Visina nije garancija imuniteta. Istočno švicarsko ljetovalište Splügen, koje se dugo smatralo “sigurnim za snijeg” na 1.500 metara, u ponedjeljak je do daljnjeg zatvorilo svih svojih 30 km staza, okrivljujući “nedostatak snijega, obilne padavine i visoke temperature”.

Hacher Bernet, šef operatera liftova u odmaralištu, pokazao je i zašto švajcarskim TV kamerama. Pokupivši šaku snijega koji je kapao, rekao je: „Stvarno je previše vlažno, kao u proljeće. Za skijanje snijeg treba da se drži zajedno – jednostavno ima previše vode.”

U Francuskoj, Méteo France je saopštio da je 2022. godina završena sa nekim od najvećih temperatura ikada doživljenih u to doba godine. Snježne padavine bile su blizu normale u južnim Alpima i na nadmorskoj visini na sjeveru, navodi se, ali vrlo malo ispod 2.200 metara i na Pirinejima.

Bio je dobar početak sezone, sa hladnim talasom sredinom decembra koji je doneo snijeg za skoro sve“, rekao je Laurent Reynaud, iz organizacije Domaines Skiables de France (DSF), koja predstavlja operatere žičara.

“Ali prošle sedmice je bilo dosta kiše i toplih temperatura, pa su se staze ponovo zatvorile.” Samo polovina svih staza u Francuskoj bila je otvorena tokom praznika, rekao je DSF, a nekoliko cijelih odmarališta, posebno u Juri, bilo je potpuno zatvoreno.

„ Francuska odmarališta na većim nadmorskim visinama, kao što je Les Deux Alpes, gdje je skoro 70% padina iznad 2.000 metara, imaju dosta snijega i 100% su bila rezervisana za Božić i Novu godinu. Ali odmarališta srednjeg i niskog nivoa suočena su sa mračnom sezonom – i budućnošću.

Neki se trude da obezbijede alternativu za skijaše, otvarajući ljetnje pješačke staze i nudeći vožnju konjskim zapregama ili dvorce za djecu. Les Gets, dio područja Portes de Soleil, koji je držao dvije svoje staze otvorene zahvaljujući snježnom topu od 300, otvorio je žičaru za brdske bicikle.

“Jasno je da jedan lift za bicikle teško može nadoknaditi”, rekao je Benjamin Mugnier, direktor operatera lifta, za televiziju France 3. “Ali to barem znači da klijentima možemo ponuditi nešto – ujutro mogu malo skijati, a popodne voziti bicikl.

Na 1.200 metara, Combloux u Haute-Savoie nije vidio skijanja od 24. decembra, a cijelo skijaško područje Portes du Mont-Blanc, čiji je dio, ostaje zatvoreno. Patrice Blanc iz turističkog ureda u obližnjem Prazu, gdje trenutno nijedna staza koja se spušta do sela nije pogodna za skijanje, rekao je za Le Monde: „U ovom sam selu već 20 godina i ovo je prvi put da sam vidio tako malo snijega u ovo doba godine.”

Nisu pogođena sva odmarališta u Evropi, sa dobrim snježnim padavinama u italijanskim Dolomitima, južno od švajcarskih Alpa. Ali stručnjaci upozoravaju da su topli uslovi i nedostatak snijega znak stvari koje dolaze, a globalno zagrijavanje će radikalno promijeniti zimski turizam.

Niti će umjetni snijeg vjerovatno pružiti veliko olakšanje: nedavna studija Univerziteta u Bazelu izračunala je da bi potrošnja vode u skijalištima koja se okreću snježnim topovima mogla porasti za neodrživih – i, za veći dio javnosti, neprihvatljivih – 80%.

Wim Thiery, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu u Briselu, rekao je da će do kraja stoljeća „skijanje na Alpima kakvo znamo biti gotovo. Ovi problemi će se samo pogoršavati… sve dok se klima zagrijava.”

The Guardian