U 2022. godini građani sa tankim novčanicima morali tragati za najnižim cijenama: Za mnoge meso postalo luksuz


Cijene osnovnih životnih namirnica tokom ove godine su nezaustavljivo rasle. Od početka ukrajinske krize i poremećaja na svjetskom tržištu cijene su vrtoglavo rasle u cijelom svijetu. Međutim, dok druge zemlje uvede mjere kojima pokušavaju olakšati život građanima, vlast u BiH nije uradila ništa po tom pitanju. Stoga su građani BiH iz mjeseca u mjesec sa sve tanjim novčanicima morali tragati za najnižim cijenama i akcijama. Od goriva do hljeba, sve je poskupjelo.

Građani morali tragati za najnižim cijenama

U nastavku vam donosimo poskupljenje kojih namirnica je obilježili ovu 2022. godinu.

Odmah na početku godine, tačnije u martu građane je na policama iznenadila vrtoglava cijena ulja. Kako je Raport smo tada prvi objavili, došlo je do povećanja nabavne cijene ulja i to po 4.05 KM. Kada se na ovu cijenu dodala trenutna stopa PDV-a te marža maloprodajnika, građani u prodavnicama litar ulja su plaćali i do vrtoglavih 5.00 KM.

Cijene trenutne su od 3.80 do do 4.10 KM.

Trenutne cijene ulja / Foto: Printscreen

Ono što je svakako obilježilo ovu godinu jeste i značajan rast cijene piletine. U aprilu je objavljeno da je cijena pilećeg filea iznosila 14.40 KM. Potom, cijena je skočila na 16.90 KM. U pojedinim prodavnicama cijena piletina trenutno iznosi čak 19.40 za pojedine proizvođače.

Novi udar na džepove građana naše zemlje stigao je i u novembru. Naime, skuplji hljeb je za 20 feninga. Klas, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, objavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda – polubijeli, narodni i penzionerski hljeb. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Podsjećamo, razlog prvog bio je povećana cijena pšenice na svjetskom tržištu. A hoće li cijene još rasti, niko ne zna. Polubijeli i narodni hljeb koštat marku i 70 feninga, a penzionerski marku i 20.

Imamo dva problema

Međutim, to nije sve. Cijena jednog litra mlijeka u marketima u Bosni i Hercegovini prešla je dvije konvertibilne marke, a ona varira u zavisnosti od njegovog kvaliteta i postotka masnoće. Međutim, mljekari navode da je ona neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM. O ovom je nedavno za naš portal govorio i Amir Bulut, predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

“Meso će postati luksuz, s obzirom da su nama evo i sve namjernice poskupile. Primjera radi, Njemačka je zabranila izvoz kako ne bi oni imali nestašicu za svoju zemlju. Kod nas ne postoji sistem, kada govorimo oko ovog sektora, a mogli smo da imamo i sve bi bilo lakše. Kod nas je dosta uništena proizvodnja mesa. Sada imamo dva problema,a to je nestašica i poskupljenje”, istaknuo je Bulut.

Svakako napominjemu da su i druge namirnice značajno skočile. Međutim, mi smo na ovu listu stavile samo osnovne životne namirnice koje su svakom čovjeku potrebne.