SJEĆATE LI GA SE: Johnny Weissmiller je osvojio 5 zlatnih medalja na OI u plivanju, ali je pravu slavu stekao kao Tarzan


U ranom detinjstvu u SAD – bio je teško bolestan (dijagnoza: dečija paraliza) i lekar mu je preporučio da se bavi sportom. Tokom svoje karijere Johnny Weissmiller je službeno oborio 67 svjetskih rekorda. Bio je prvi koji je preplivao 100 metara ispod jedne minute. Ženio se ukupno pet puta, a umro je 1984. godine. Za sopstvenu sahranu imao je jednostavnu želju – tri puta odsvirati Tarzanov vrisak

Rođen je 1904. godine u braku banatskih Nemaca pod imenom Johan (Janoš) tada. Austrougarska. Prema zvaničnim izvorima, mjesto rođenja se zove Freidorf, današnja Rumunija.
U ranom detinjstvu u SAD – bio je teško bolestan (dijagnoza: dečija paraliza) i lekar mu je preporučio da se bavi sportom. Tako je (u to vrijeme) Johnny susreo vodu. “Ne znam kako da to objasnim. Osjećao sam se kao da sam došao kući. Bilo je mnogo lakše plivati nego hodati”.
Kako bi dobio državljanstvo i dozvolu za plivanje, krivotvorio je dokumenta svog mlađeg brata koji je rođen u SAD. Od kada je prvi službeni nastup 1921. pobijedio na sve četiri utrke na kojima je učestvovao, izrastao je u pravu zvijezdu. Naredne 1922. godine sa 18 godina oborio je svjetski rekord na 100 metara, a na OI 1924. i 1928. osvojio je ukupno 5 zlatnih medalja.
Džoni je savladao potpuno novi stil plivanja i nije bio dobar samo na kratkim kursevima. Godine 1926. pobijedio je na riječnom maratonu dugom 3,2 km u Čikagu, a sljedeće godine pripremajući se za istu trku pretvorio se u heroja.
Tokom treninga, on i njegov brat Peter primijetili su kako tone brod “The Favorite” sa 71 putnikom. Zaronili su ispod broda i uspjeli izvući 20 ljudi, od kojih je 11 preživjelo. Sledećeg dana Džoni je ponovo prvi prešao ciljnu liniju u rečnom maratonu.
Nakon karijere bavio se modelingom, a vrlo brzo su ga primijetili producenti filmskog studija MGM i ponudili mu da glumi Tarzana, gospodara džungle. Jedino što mu je smetalo je njegovo ime.
Bernard Hejman, producent Metro – Goldwyn – Mayer studija, rekao mu je da ima ime koje neće stati iznad ulaza u salu u kojoj se prikazuje hit film. “Moraćemo da skratimo ime”, ustvrdio je, na šta su njegove kolege burno reagovale pitanjem: Zar ne čitate novine? Pa taj čovjek je najbolji plivač na svijetu! Predugo je to ime bilo Johnny Weissmuller.
Johnny ga prati od 1932. godine. U Tarzanu je glumio u ukupno 12 filmskih ostvarenja postavši prva prava holivudska akciona zvijezda i sa višemilionskom zaradom.
Tokom svoje karijere Johnny Weissmiller je službeno oborio 67 svjetskih rekorda, nezvanično i preko 100. Bio je prvi koji je preplivao 100 metara ispod jedne minute. Ženio se ukupno pet puta, a umro je 1984. godine. Za sopstvenu sahranu imao je jednostavnu želju – tri puta odsvirati Tarzanov vrisak.