ZAŠTO JE SIRĆE ODLIČNO ZA ČIŠĆENJE?


Sirće je nešto što svi imamo u svojoj kuhinji, a postaje sve popularnije koristiti ga i kao sredstvo za čišćenje.

 

BBC Future piše zašto bi upravo ova namirnica mogla biti najkorisnija stvar koju imate u svojoj kuhinji.

Iako se u dućanima prodaje mnoštvo komercijalnih proizvoda za čišćenje, influenceri se sve više okreću upravo sirćetu. Od odmašćivanja prozora, pranja jagoda pa sve do osvježavanja zahodskih školjki, čini se da nema onog što sirće ne može postići. Sve više ga ljudi dodaju u mašine za suđe, mašinu za veš, a naučnici upravo sirćetom sve češće dezinfikuju laboratorije.

Zbog čega je sirće toliko svestrano?

Sirće nastaje fermentacijskim procesom u dva koraka. U prvom se ugljikohidratima hrane stanice kvasca, koje šećere pretvaraju u alkohol i ugljični dioksid. Potom se taj alkohol izlaže kisiku i ponovno fermentira, ovaj put uz prisustvo bakterije Actobater umjesto kvasca. Tekućina postaje miks vode i sirćetne kiseline. Na isti način nastaje i kiselkasti okus vina u boci koju smo slučajno ostavili otvorenu preko noći.

Što se tiče čišćenja, najkorisnija značajka sirćeta upravo je kiselost – dovoljno blaga da ne oštećuje tkanine i površne, no ipak dovoljno jaka da uništi tvrdoglave mrlje i naslage. Komercijalno sirće ima pH od oko 2.2, dok je ocat iz kućne radinosti nešto kiseliji – pH 3. Kada se sirće nanese na mrlju, pogotovo onu koja je nastala stvaranjem mineralnih naslaga kao što je kamenac, kiselina mrlju rastvara. Iz reakcije nastaje sol, koja se lako rastapa u vodi, i ugljikov dioksid.

Druga prednost sirćeta jesu njegova antimikrobska svojstva. Neke bakterije mogu preživjeti u kiselim okolinama, no one s kojima se svakodnevno susrećemo to ne mogu. Čišćenje sirćetom oslanja se na istu logiku, a sirće može ubiti čitav niz patogena, uključujući i bakteriju E. coli. Sirće je korisno za čišćenje voća i povrća, ali i zubnih proteza.

Ipak, postoji jedna situacija gdje je sirće nepoželjno, a to je čišćenje nekih vrsta kamena. Stavljanje sirćeta na vapnenac, oniks ili travertin možda će očistiti površinu, no ona će poslije toga biti puna rupa jer će ju sirće nagristi.

Može li se sirće koristiti za čišćenje elektronike?

Ne preporučuje se koristiti sirće za čišćenje unutrašnjosti elektronskih uređaja – to je ipak kisela tekućina koja može prouzročiti hrđanje metalnih dijelova. Vanjski dijelovi laptopa i kompjuterske opreme (koja nije uključena u struju) mogu se čistiti kombinacijom destilirane vode i sirćeta koju nanosite na čistu tkaninu i potom prebrišete uređaj. Nemojte uređaje uključivati u struju dok se nisu potpuno osušili.

Tako možete čistiti čak i ekrane – koje se često ne preporučuje čistiti agresivnim komercijalnim proizvodima. No nečistoće u sirćetu koje se većinom sastoje od nedestilirane vode mogu prouzročiti probleme ako se koriste na sklopkama.

Može li se sirćetom riješiti neugodnih mirisa?

Sirćetna kiselina u sirćetu i sama ima snažan miris koji je za mnoge neugodan. No kao blaga kiselina, sirćetna kiselina će neutralizirati mirise amonijaka ili trimetilamina. Neki preporučuju zakuhavanje posude s sirćetom kako bi para prožela prostoriju, međutim, ne želite da vam se dom intenzivno osjeti po sirćetu. Zato možete sirćetom čistiti konkretne površine na kojima je ostao nekakav neugodan miris. Bolja alternativa je sok od limuna – njime efikasno možete očistiti miris ribe s površina, ali i kože.

Dakle, sirće se može koristiti za mnogo toga u kućanstvu, iako postoje situacije gdje je ipak sigurnije odlučiti se za komercijalni proizvod za čišćenje. Što god učinili, nemojte pokušati ništa čistiti balzamičkim sirćetom – samo ćete još više vremena morati provesti u čišćenju i te tvrdokorne mrlje.