Koji su to predznaci Sudnjeg dana? Je li izraelsko-palestinski rat jedan od njih?


Koji su to predznaci Sudnjeg dana? Je li izraelsko-palestinski rat jedan od njih?Nastupanje Sudnjeg dana, koncept koji se javlja u različitim religijskim učenjima, obavijen je mnogim misterijama i pretpostavkama.

Islam, kršćanstvo i judaizam, tri velike monoteističke religije, dijele svoje vlastite vizije ovog značajnog događaja, pri čemu svaka od njih naglašava različite znakove i predznake koji će ga obilježiti.

Prema islamskim predanjima, mnogi od tih znakova, kako tvrde islamski učenjaci, već su se počeli ostvarivati. 

Da bismo pokušali naći poveznicu između predznaka Sudnjeg dana i izraelsko-palestinskog rata, bitno je i razumjeti sami konflikt, kao i značaj područja Izraela i Gaze za muslimane, Jevreje i kršćane.

Izraelsko-palestinski rat je počeo 7. oktobra, lansiranjem raketa iz Gaze (za koje je odgovornost preuzeo Hamas) u Izrael. Pritom je došlo do ulaska snaga Hamasa na teritoriju Izraela, gdje su uzimali taoce i ratne zarobljenike.

Kao odgovor, Izrael je proglasio ratno stanje te su započete brojne kampanje bombardovanja, u kojima je u posljednjem bombardovanju na bolnicu u Gazi poginulo više od pet stotina Palestinaca.

Napominjemo, Gaza je u proteklim dvama desetljećima bila pod četirima dugotrajnim vojnim napadima u kojima je ubijeno na hiljade Palestinaca (uključujući i djecu) i uništeno na hiljade objekata. 

U središtu Jerusalema nalaze se tri sveta mjesta: džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane; Zapadni zid, dio najsvetijeg mjesta na svijetu za Jevreje; i Crkva Svetog groba, koja označava mjesto gdje mnogi kršćani vjeruju da je Isus razapet, pokopan i uskrsnut.

Islam

Prema predaji islama, postoje mali i veliki predznaci Sudnjeg dana. Za većinu malih predznaka se može reći da su se već i desili, kako tvrde islamski učenjaci. Neki od njih su:

 • velika učestalost zinaluka (spolni odnosi prije braka i prevara bračnih partnera);
 • rasprostranjenost kamate i muzičih instrumenata (uključuje slušanje muzike);
 • učestalost konzumacije alkohola;
 • djeca koja će tretirati roditelje kao svoje robove;
 • česti zemljotresi;
 • pastiri koji će se takmičiti u izgradnji visokih zgrada (odnosi se na današnji kontekst Arapa koji grade visoke nebodere, kao što je slučaj u Dubaiju);
 • muškarcu će butina govoriti šta se dešava u njegovoj kući i porodici dok nije tu (smatra se da se ovaj hadis odnosi na savremeni telefon, preko kojeg se vrši komunikacija).

Neki od preostalih malih predznaka Sudnjeg dana su:

 • Zemlje Arapa će postati livade i pašnjaci (neki naučni radovi tvrde da je ovo očekivan prirodni proces, dok su se nedavno pojavili videozapisi gdje tvrde da je proces već počeo sa obilnom kišom u Mekki);
 • povećane padavine dok su plodovi poljoprivrede manji;
 • nestajanje rijeke Eufrat zbog suše (proces za koji se također tvrdi da je počeo);
 • predmeti i životinje koji će pričati (neki tvrde da se ovaj predznak odnosi na pametne telefone kao "predmete koji pričaju").
 Smanjenje toka vode rijeke Eufrat
 
 
 Fotografije Mekke u januaru 2023. godine

U kontekstu izraelsko-palestinskog rata, ono što se može dovesti u vezu sa predznacima Sudnjeg dana jeste učestalost nepravednih ubistava i nepravda (što se može dovesti u kontekst sa ubijanjem nevinih civila u izraelsko-palestinskom ratu, kao što je bombardovanje bolnice), anarhija te građanski ratovi.

Kršćanstvo

Prema učenjima kršćanstva, neki od predznaka Sudnjeg dana se također mogu dovesti u kontekst. Povišena učestalost ratova, sukobi velikih sila, kao i pad Jerusalema. Naime, u slučaju Jerusalema, kršćani vjeruju da će Jerusalem biti osvojen od strane neprijatelja.

Između ostalog, spominju se slični predznaci kao i u islamu, kao što su rasprostranjenost zemljotresa, epidemije, prirodne katastrofe, nepovjerenje između ljudi. 

Judaizam

Prema predajama judaizma, obnavljanje države Izrael i pad Jerusalema pod jevrejsku vlast se ubraja u jedan od znakova Sudnjeg dana. Ono što se može dovesti u vezu sa današnjim kontekstom jeste okruženost Izraela konfliktom. Naime, sve nacije svijeta će učestvovati u završnom konfliktu na Bliskom istoku, gdje će ratovati protiv Izraela. 

Slično predaji islama, judaizam također navodi pustinje koje će postati livade kao jedan od predznaka. U svjetlu tih predznaka, mnogi se pitaju o njihovoj relevantnosti u savremenom svijetu. Hoće li se ostvariti onako kako su napisani u svetim knjigama ili se interpretacija može promijeniti u skladu s evolucijom društva i znanosti? Pitanja poput ovih ostaju otvorena i predstavljaju izazov za vjernike, filozofe i naučnike.

Predznaci Sudnjeg dana u različitim religijskim tradicijama pružaju uvid u duboko ukorijenjena vjerovanja i nadu u konačni ishod ljudske historije.

Bez obzira na razlike u vjerovanjima, svi dijele zajedničku potrebu za razumijevanjem i pripremom za ono što dolazi. Kroz kontinuirane rasprave i promišljanja, ljudi se nadaju da će bolje razumjeti svoju ulogu u Sudnjem danu, bez obzira na to kako ga tumače.