Slovenci zabranili energetski napitak Prime


Inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Verzija hidratizirajućeg napitka ostaje na policama slovenskih trgovina, piše 24ur.com.

Kako pišu, inspekcija je na temelju prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka.

 

Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Time je ova verzija zabranjena za promet, priopćila je danas inspekcija.

Tijekom posljednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidracijska pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Istovremeno, Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije razvidno je da procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom energetskih napitaka Prime ukazuje na postojanje vjerojatnosti štetnog djelovanja na zdravlje predmetnih populacijskih skupina, stoga energetski napitci Prime predstavljaju rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina, prenosi 24ur.com.

Što su napici Prime?

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Visoke doze kofeina štetne su za djecu

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili dva napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.