Traži se: posao sa plaćenim doprinosima i radničkim pravima


Prema riječima mladih a nezaposlenih, potraga za poslom u Bosni i Hercegovini (BiH) često liči na lutriju u kojoj je sreća na strani poslodavca.

Prema podacima Svjetske banke nezaposlenost među mladima iznosi oko 50 odsto i vlada žestoka konkurencija za ono malo dostupnih poslova. Da bi dobio posao kandidat mora odgovarati poslodavčevoj slici savršenog radnika i zaboraviti na osnovna radnička prava kao što je četrdesetosatna radna sedmica, plaćeni prekovremeni rad, kao i doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Novinari su se javljali na novinske i online oglase za koje nisu potrebne nikakve posebne vještine ili kvalifikacije. U pekari su tražili pomoćnog radnika, u auto praonici čistača, u kafićima konobara ili konobaricu, recepcionara u hotelima. Probali su da se zaposle i kao trgovački putnici i radnici u proizvodnji. Nisu lagali o svojim kvalifikacijama, ali se nisu ni izjašnjavali o tome gdje trenutno rade. Cilj je bio saznati da li će biti prijavljeni i kakva prava im garantuju vlasnici. Jednoj novinarki je ponuđen posao konobarice.

Radom na crno najviše je pogođena starosna grupa između 18 i 35 godina, otkrilo je istraživanje na uzorku od 1.550 građana koje je za potrebe , agencija za ispitivanje javnog mnijenja. Više od 20 odsto ispitanih je izjavilo da su nekad radili na crno, dok 19 odsto nije željelo da odgovori na ovo pitanje.

Priče tragača za poslom

U potrazi za poslom, novinari su upoznali istinske tragače za pravim radnim mjestom.

Dvadesettrogodišnji A V već tri godine traga za stalnim poslom. On je bio pun optimizma kada je završio srednju medicinsku školu gdje je stekao zvanje sanitarno-ekološkog tehničara. Profesori su im u školi govorili da će lako naći posao sa platom od 3.000 KM pošto se radi o novom smjeru. Tokom šest mjeseci provedenih na stažiranju u Domu zdravlja , A se ponadao da će tu zasnovati radni odnos, no to se nije desilo.