NEDOSTAJE RADNIKA: NIKO NEĆE DA RADI ZA MINIMALAC


Tržište se suočava s izazovom nedostatka radne snage, što značajno pogađa različite sektore, uključujući obrazovanje i ugostiteljstvo. Uprkos naporima za zapošljavanjem, neki poslovi ostaju neispunjeni, a situacija postaje ozbiljna u nekim strateški važnim sektorima.

Jedan od primjera je situacija u pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje, gdje je nedostatak edukacijskih rehabilitatora postao hroničan. Na tri ponovljena konkursa za posao kuhara, niko se nije javio, ostavljajući školu s nestručnim zamjenama.

Direktorica škole, Višnja Popović, ističe kako je riječ o ključnom problemu s obzirom na to da škola provodi posebne programe za učenike s poteškoćama.


Ugostitelji također ističu o problemima s pronalaskom domaćih radnika.

Ugostitelj Mario Žamboki iz Zagreba dijeli svoje frustracije, pitajući se gdje su nestali  radnici. Naglašava nužnost pojednostavljenja radnih dozvola kako bi se privukla strana radna snaga i osigurala budućnost sektora.

Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, ukazuje na potrebu značajnog povećanja plaća u zemlji kao ključnog faktora dugoročne održivosti.

 

Problemi s radnom snagom ukazuju na nužnost sistemskih promjena kako bi se potaknuo rad u raznim sektorima, osigurala adekvatna radna snaga i očuvala konkurentnost na tržištu rada.