MALINAR IZ BIH UNIŠTIO VIŠE OD POLA ZASADA: NI MARKU MI NISU PLATILI


Jedan od najpoznatijih proizvođača malina u Bosni i Hercegovini, Jusuf Kovačević iz Bužima, čiji se malinjak prostirao na oko 2,5 dunuma, bio je prinuđen ove zime da iskrči pola zasada.

Kako je ispričao u razgovoru za “Agroklub”, iako je lani proizveo više od tri tone “crvenog zlata”, njegov račun je u minusu, jer otkupljivač do danas ništa nije isplatio.

 
“Pokrenuo sam tužbu pred Opštinskim sudom u Sanskom Mostu. Rod sam prošle godine predao u Opštu zadrugu ‘Natura’, s kojima imam ugovor. Do danas nisu marku platili, tako da mi duguju više od 19.600 maraka”, rekao je Kovačević.
 

Iz ove zadruge su, kako dalje otkriva, lani tražili da rade s njim. On je imao svoje uslove i otkupnu cijenu na koju su otkupljivači pristali te su sklopili ugovor kod notara, piše “Krajina.ba”.

Ništa nije naslućivalo da Kovačević neće naplatili niti jedan fening za više od 3.122 kilograma maline koliko je predao. Dogovor je bio da se sredinom berbe plati 30 odsto, a ostatak krajem septembra. Međutim, do plaćanja nikada nije došlo.

“Imao sam 12 berača, koje sam uredno platio, ako zaračunamo i repromaterijal, ja sam 8.000 maraka u minusu, bez da računam rad moje porodice i mene cijelog proljeća i ljeta”, kaže on.