Sanela i Ljubinka ruše predrasude: Vozačice autobusa s kojima je vožnja užitak


Danas smo ponovo obišli krug firme “Globtour” u Kiseljaku nakon što smo saznali da su dvije nove vozačice postale članice “Globtourove” porodice.

Za to je najviše zaslužan Ivica Tolo, rukovodilac poslovno-servisnog centra i poslovnice “Globtoura” u Kiseljaku. Iza Ivicinog ozbiljnog lica i krupnijeg stasa se krije blagi osmijeh i topla duša koja je spremna pomoći svima, a posebno svojim uposlenicima i svim zainteresovanim osobama i njihovim željama da postanu članovi porodice “Globtour”.

Ivica Tolo sa svojim zaposlenicama

Upravo jedan od novih zaposlenih je i Darko Biletić iz Kiseljaka kojem je “Globtour” platio školu za vozače i dao zaposlenje. Radi već mjesec dana na lokalnim linijama.

“U našoj poslovnici trenutnom imamo 60 uposlenih, 50 vozača i 10 mehaničara” – govori nam Ivica te ističe da je izuzetno zadovoljan sa ženskim članovima “Globtourove” porodice.

“Sad zasad sam zadovoljniji s njima i njihovim odnosom prema poslu od brojnih muških vozača” – ističe Ivica.

Pored brojnih domaćih linija i prijevoza školske djece u Kiseljaku i Kreševu, “Globtour” svakodnevno orbitira na relacijama Sarajevo-Dortmund, Sarajevo-Ljubljana-Kopar, Kiseljak-Dubrovnik te dva puta dnevno prema Splitu.

Upravo sa ture iz Splita su se vratile Ljubinka i Sanela, a Melika je trenutno na putu.

Podsjećamo, Sanela je Bišćanka koja je više od deset godina stanovnica Kiseljaka, a nova vozačica autobusa koju ćemo gledati na našim drumovima i cestama širom Bosne i Hercegovine i Evrope je Ljubinka Grgić.

Ljubinka je iz Laktaša, udata i majka dvoje djece. Muž joj je, također, vozač i ima apsolutno razumijevanje za posao svoje supruge.

Neobična je Ljubinkina priča o njenoj želji da postane vozačica autobusa.

Sanela i Ljubinka, Foto: Mahala.ba

“Bila sam 4. razred osnovne škole i čekala sam autobus za školu. Naišao je autobus njemačkih registarskih oznaka kojim je upravljala žena plave kose koja je na sebi imala sunčane naočale i to je slika koja se urezala u moje pamćenje i tu se rodila moja želja da i ja budem kao ona i koja će voziti međunarodne relacije” – govori nam Ljubinka.

Roditelji se nisu slagali sa njenom željom i izjavom da koju god školu da završi ona će i dalje htjeti voziti autobus.

“Roditelji su bili odlučno protiv, bojali su se da se neću udati, formirati porodicu, a znali su i kazati “Ti jedna ženska glava da voziš pedeset muških glava”” – kroz sjetu nam govori Ljubinka.

Ljubinka se udala, formirala porodicu i odlučila je da ispuni svoju želju iz djetinjstva.

“Položila sam D i E kategoriju, državni ispit, dobila ponudu da vozim gradski autobus u Banja Luci, ali moja je želja bila da vozim duge relacije. Vidjela sam priču o Saneli, kontaktirala je te me je ona spojila sa Ivicom, odvezla probnu vožnju i na moju veliku radost mi je Ivica kazao da sam primljena” – ističe Ljubinka.

Kazali smo da smo Ljubinku i Sanelu zatekli na povratku iz Splita te su nam prenijele impresije s puta.

“Ma, prošlo je bez ikakvih problema, ali kada su putnici primjetili da će ih voziti dvije žene, nakratko je bila tišina, a kada su vidjele sa kojom lahkoćom i sigurnošću vozimo, nestalo je treme i među putnicima” – kroz osmijeh ovaj naš razgovor zaključuju Sanela i Ljubinka.

Ljubinki i Saneli te njihovim putnicima želimo mnogo uspješno pređenih kilometara u sreći i zdravlju, piše Mahalla.ba.