Najopasnija tuča u zabilježenoj povijesti: S neba su padali komadi leda veličine kugle za kuglanje


OPASAN METEO FENOMEN

Najopasnija tuča u zabilježenoj povijesti: S neba su padali komadi leda veličine kugle za kuglanje

Ti ledeni grumeni obično imaju promjer između 5 i 50 milimetara, a u ekstremnim situacijama mnogo veće dimenzije - te tako mogu uništiti urod na poljoprivrednim zemljištima, vozilima, građevinskim konstrukcijama, ali i ugroziti život ljudi.

Tuča ili grad najkrupnija je vrsta krute padaline koja dolazi iz atmosfere – obično se pojavljuje kao posljedica snažnih grmljavinskih oluja u visoko razvijenim kumulonimbusnim oblacima u obliku pojedinačnih ili slijepljenih grumena leda.

Ti ledeni grumeni obično imaju promjer između 5 i 50 milimetara, a u ekstremnim situacijama mnogo veće dimenzije – te tako mogu uništiti urod na poljoprivrednim zemljištima, vozilima, građevinskim konstrukcijama, ali i ugroziti život ljudi.Komadi leda veličine grejpa – od kojih su neki težili i po 1 kilogram, padali su 14. travnja 1986. godine na Gopalganj u Bangladešu te prouzrokovala smrt čak 92 osobe. To se smatra jednom od najopasnijih tuča u modernoj povijesti.

Ledena gromada promjera 20 centimetara

Na isti dan 1999. godine Sydney u Australiji doživio je jednu od najvećih tuča u svojoj istoriji – uništeno je 20.000 stambenih i poslovnih objekata, 40.000 vozila i 25 aviona na aerodromu u Sydneyju.

Poginula je jedna osoba, a šteta je bila procijenjena na 1,7 milijardi australskih dolara. Najveći pronađeni komad leda koji je pao na Sydney imao je promjer 9,5 centimetara, prenosi Pun kufer.

Jedan od najvećih zabilježenih komada leda u povijesti pao je na gradić Vivian u Južnoj Dakoti 23. srpnja 2010. godine. Tokom oluje pronađen je komad veličine kugle za kuglanje koji je imao promjer čak 20 centimetara te težio 0,88 kilograma.