Kako se kradu glasovi na izborima


- Svako kašnjenje preliminarnih rezultata iz centralnog izbornog tijela, nakon svanuća, znak je manipulacija.

- Svaka krađa, kupovina ili bilo koja značajnija manipulacija, znak je slabosti stranaka koje učestvuju na izborima. Znak je njihove loše organizacije ili nedovoljno opredijeljene i provjerene mreže aktivista.

- Nema borbe protiv toga. Jer to je jedna od izraslina trajnih osobina društva i ljudi.

Postoji nekoliko ustaljenih tehnologija krađe i kupovine glasova.

PRODAJA MJESTA U BIRAČKIM ODBORIMA - Čitav niz nebitnih stranaka postoji i idu na izbore radi prodaje mjesta u biračkim odborima. To je slabost ovdašnjeg zakonodavstva. Prodajom mjesta daju se mnoge povoljnosti i mogućnosti strankama koje su osposobljene za krađu i kupovinu. U malim mjestima gdje svako svakoga zna dovoljno je samo pogledati imena i pezimena onih koji su na spiskovima tih stranaka i sve vam se samo kaže. Moraš biti talentovano glup da vjeruješ kako SNSD ili tamo neka srpska stranka imaju u svojim redovima pokrivene žene u biračkim odborima.

UPIS PREFERENCIJALA - To amateri samo tako zovu. Stvari stoje prostije. Radi se o tajnom dogovoru svih članova Biračkog odbora koji, kada se prebroje listići za stranke, svako dobije listiće svoje stranke i upisuje krstiće za one stranačke kandidate za koje su dali obećanje ili dobili pare. To nije krađa glasova između stranaka već krađa glasova unutar stranaka. Zbog ovog procesa rezultati kasne u opštinsku Izbornu komisiju i u CIK.

BUGARSKI VOZ - Bugarski voz je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, jedan prazan glasački listić. Ili imati falsifikat koji se neće uočiti, što je manje vjerovatno. Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju a iznosi prazan. Prazan listić se, od strane lopovske inženjerije, opet popunjava i daje sljedećem. I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolišeš. Bugarski voz je znak da neko ili stranka kontroliše određeni broj birača na biračkom mjestu. To mogu biti razni načini kontrole, od finansijskih, rodbinskih, ideoloških, interesnih do kriminalnih, prijetećih i ucjenjivačkih.
Bugarski voz je tek kontrola tog procesa koji je već unaprijed obavljen. Suština krađe samo je u krađi jednog praznog listića.


LAŽNI IZVJEŠTAJ SA BIRAČKIH MJESTA - To je proces koji takođe podrazumijeva konsenzus svih članova Biračkog odbora. Bez obzira kakav je rezultat, u izvještaju se upisuju dogovorene i doplaćene brojke. Bitno je da korekcija nije previše očigledna jer bi to moglo izazvati dodatno brojanje, negdje na nekom udaljenom mjestu što bi razotkrilo cijeli proces.

LAŽNI IZVJEŠTAJ IZ OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE (OIK) - To je preveliki zalogaj. Ali je
moguće i dešavalo se u pojedinim opštinama USK i postoje uvijek sumnje da će se dešavati i na ovim višestranačkim državnim oktobarskim izborima. Pretežno su to veze i dogovori sa nekim u glavnom biračkom tijelu zemlje BiH.


KUPOVINA POJEDINAČNIH GLASOVA - To je proces od birača do birača. Pri čemu se rijetko pare daju unaprijed već se traži neki dokaz, snimak mobilnim telefonom, određena boja olovke, što će registrovati član Biračkog odbora i slično.


Nešto slično radi se posredstvom Opštine ili nekog kantonalnog ministratva a najčešće kroz ministrstvo za pitanje boraca gdje se kroz socijalnu kartu kupuju glasovi, najčešće su to nezaposlene ili socijalno ugrožene osobe koji su kao takvi i najvjerniji glasači. U ovom slučaju novac se daje unaprijed obzirom da se radi o državnom novcu. Uslov je da donesete potvrdu iz mjesne zajednice kao socijalno ugrožene osobe što vrijedi za Opštine ili ispune već pripremljen formular što vrijedi
kod davaoca sredstava nekog od ministarstava u najčešćem slučaju je angažovano ministrstva za pitanje boraca.


Dovoljno je da obećate da ćete glasati za preporučenu političku stranku i lova državnog novca prethodno pripremljenog ''za te namjene'' je tu. Najčešća cijena takvog kupljenog ili obećanog glasa je 100 KM po osobi iz jednog porodičnog punoljetnog domaćinstva.

KUPOVINA GRUPNIH GLASOVA - To rade seoske lole i druge Kabadahije koji se često nazivaju Vođama mišljenja i drugim lirskim nadimcima. Vođa mišljenja uzima pare i garantuje sto, dvjesto, tristo, glasova. U pravilu, to obećanje se ispunjava a poslije glasanja se dijeli novac. Niko se pretjerano ne raspituje kako se to ostvaruje ali je bitno da se zainteresovani obraćaju onima koji su već provjereni, koji garantuju i koji za svake izbore glasove mogu prodavati drugom kupcu. Cijena
takvog glasa kod Kabadahije kreće se od 50 do 100 KM.

VREĆE - O tome ne treba da se razglaba. Tu je sve moguće.

IZUZIMANjE LIČNIH KARATA - Dan prije izbora pojedinci, učesnici u krađi i kupovini, pokupe lične karte od birača s određenog biračkog mjesta. Vlasnici se neće ni pojaviti na biračkim mjestima a „glasanje" će se obaviti u okviru dogovora unutar Biračkog odbora. Izuzimanje ličnih karata podrazumijeva neki kupoprodajni aranžman, a najčešće je cijena do sad bila 50 KM.

GLASOVI MRTVIH - Neažurni birački spiskovi i neprecizna evidencija stranačkih članova omogućuju stranci koja vlada Biračkim odborom da u svoje glasove, na preostalim listićima, ubacuje i glasove mrtvih i odseljenih.

DISPERZIVNOST BIRAČKOG ODBORA - Svaki član Biračkog odbora sarađuje sa onima koji mu, u okviru stranke, nude najbolje uslove. To znači da mogu da se glasovi prodaju unutar opštine ili unutar izborne jednice, u našem slučaju sve izborne jedinice su slične na cijelom području USK.

IMENOVANjE SVOJIH POSMATRAČA - Često lokalni moćnici u strankama zahtijevaju da oni,
za svog kandidata i slično, postavljaju posmatrače na biračkim mjestima. To su u pravilu levati koji pojma nemaju i koji za neke male pare od 100 do 200 KM budu zadovoljni, obave taj posao a da i ne znaju čemu su prisustvovali.

JOŠ BEZBROJ NAČINA - Registrovano je više od osamdeset načina krađe glasova. Ali mnogi od tih načina zavise od uslova konkretne izborne jedinice ili grada.

Međutim, prije nego što se odlučite za izbore kao birač, posmatrač, simpatizer ili kandidat na listi, baviti se nečasnim i kriminalnim radnjama s ciljem lopovskog pribavljanja glasova nekoj od stranaka, treba da imate na umu ako ste u biračkom odboru ili posmatrač da će vas na ovim oktobarskim izborima uvijek neko pratiti, možda snimati vaš govor, slikati vaš rad i zapamtite da niste sami u tom postupku rada biračkih odbora i posmatrača. Nemojte sebi dozvoliti sudski progon, jer oni za koje ste odradili posao za novac dići će ruke od vas jer vi njima više ne trebate.

Zapamtite svako falsificiranje ili na bilo koji način namještanja izbora i izbornih rezultata je krivično djelo, koje po zakonu i ove nakaradno društveno uređene i klerofašističke zemlje BiH sa sobom nosi rigorozne mjere i određene sankcije.

Kancelarija za istraživanje “ilok”