Dodik najavio brutalnu osvetu prema građanima Banja Luke: Neću im ovo oprostiti. Prekidamo finansiranje


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na pres-konferenciji nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani juče, kako su oni specifični i da čestita pobjednicima, javlja N1.

Najavio je brutalnu osvatu i to svima koji su glasali za Draška Stanivukovića iz PDP-a

Također, kazao je kako će analizirati situaciju onoga što se desilo u Banjoj Luci, odnosno gubitak gradonačelnika iz reda SNSD-a u tome gradu te da, kako je istakao, postoji sumnja u ponašanje nekih njihovih koalicionih partnera.

Također, bit će danas održan sastanak sa koalicionim partnerima, te da će sačekati potpis predsjednika Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka za novu većinu, za koga je rekao da je naveo kako će potpisati sporazum, a onda se predomislio.

“Dobio sam poruku koja kaže da je spreman da potpiše, ali sada ja moram koalicione partnere da pitam jesu li oni spremni. On to jedinstvo ruši, a i ne treba nam u toj većini ni na Republičkom nivou. Glupa je priča da Dodiku treba dvotrećinska većina da bi branio Republiku Srpsku. Ja ću je braniti i ovako i onako a onaj ko hoće da glasa protiv, neka glasa. Ja ću se vratiti u Parlament, SNSD će me uvijek podržati. Neka narod zna ko radi protiv RS. Dosta je ucjenjivanja. U najmanju ruku smo očekivali da koalicioni partneri glasaju za kandidata”, rekao je.

“Selak je pozvan jutros kad sam odliučio da napravim ovo, pozvao sam sve lidere političkih partija i svi su pristali, i Selak. Kad je dokument stigao kod njega, rekao je da ne želi”, dodao je.

Naveo je i kako su “Banjaluku riješili, te da hoće da sačuvaju dobar imidž Banjaluke, kao i da imaju kapacitet.

“Imenovat ćemo predsjednika Skupštine, donosit ćemo budžet, to je ono što pripada Skupštini. Usput, ako nešto ostane iznad nadležnosti, promijenit ćemo i zakone i statut, sve je demokratija”, istakao je Dodik.

“Ja sam povjerenik Gradskog odbora, što znači da sam ja zadužen za taj Gradski odbor. Ja ću se daleko više nego do sada uključiti u rukovođenje Gradskim odborom. Igoru je teško palo i on to nije zaslužio od Banjaluke kojoj je toliko mnogo dao. Ima onih koji slave situaciju, mi smo rekli čestitamo, izvoli. Mi ćemo raditi ono što mislimo da je u nadležnosti same Skupštine, bez oklijevanja. Da li je ispravno ili nije, to je naša odgovornost. Ne zanimaju me mišljenja sa strane, nemojte mi sugerisati ništa”, poručio j elider SNSD-a.

Odgovarajući na pitanje hoće li doći do smjene u samoj Vladi rekao je da “onaj ko ne bude dio skupštinske većine istog trenutka nije u vladi. Za 24 sata bit će završeno sve”.

Dodik je rekao i kako su u SNSD-u razočarani zbog Modriče, jer su pokazali da imaju dobrog kandidata i da imaju podršku, ali da je stara opštinska struktura učnila da do tog dođe.

“Ali, dobili smo Gacko, Istočno Sarajevo, ponovili smo u Palama gradonačelnika, što je bilo teško. Dobili smo u Vlasenici, Srebrenici koja je od ključne važnosti bila. Nismo dobili Bijeljinu ali smo dobili skupštinsku većinu i na isti način ćemo raditi kao u Banjaluci. Pokušat ćemo da obezbijedimo većinu u Prijedoru. U Bijeljini smo skupštinsku većinu potpisali sa SDA. Imamo 24 odbornika od 31 u Bijeljini na strani ove koalicije, što je ozbiljan kapacitet. Dobili smo Gradišku, Novi Grad, Kostajnicu prvi put, Prijedor, koji nismo imali. Dobili smo Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar”, rekao je.

Dodik je kazao kako je novom gradonačelniku Banjaluke čestitao i sinoć i danas te da je svima poželio uspješan rad, bilo da je iz vlasti ili opozicije.

Govoreći o rezultatima izbora u Hercegovini, kazao je kako ga je Bileća iznenadila, da su imali odličnog kandidata imali, a o tome šta se desilo tamo, “neka se pitaju građani”.

“Što se tiče kreiranja politika i Banjaluka i Bijeljina ostaju naši, bez obzira na druge gradonačelnike”, rekao je.

Također, predsjednik SNSD-a je naveo i kako neće pokretati smjenu gradonačelnika u Banjaluci, odnosno bar ne u prvoj godini, a da će vidjeti dalje.

“To pripada sferi iluzija. Mi smo vodili umjerenu kampanju i ne znam da bi neko mogao reći da smo vodili prljavu kampanju protiv opozicije u Banjaluci, prljava kampanja je vođena protiv nas”, rekao je Dodik, pa nastavio:

“Mislim da je važno da govorimo jasno. On ima svoje nadležnosti i predstavlja grad, neka se šepuri i radi. Rekao je da će đaci i penzioneri dobiti besplatan gradski prijevoz. Neka predloži, podržat ćemo, ali hajde da vidimo kako će to finansirati. Kako će finansirati gradsko grijanje koje smo mi svake godine subvencionirali. Zašto bi to radila Republika Srpska? Imamo i druge općine koje treba pomoći. Prekinut ćemo sve investicija sa nivoa RS”, poručio je.

“Ovo je defintivno velika greška. Ja im neću oprostiti ovo šta su uradili Igoru. Imam pravo na to kao čovjek. Vidjet ću svako biračko mjesto. Gdje god je dobio gradonačelnik neka on ide rješavati, mi nećemo. Demokratija, eto, evo počinjemo učiti malo od Amerikanaca, šta ćete”, rekao je Dodik na kraju.